Fizyoterapide güncel tedavi yöntemleri

20 yıldır Or-Ahayim’de fizyoterapist olarak çalışan Uz. Dr. Hayrettin Horoz ile fizyoterapi ve tedavide güncel yaklaşımlar hakkında konuştuk.

Sağlık
8 Şubat 2017 Çarşamba

Eti Varon 


Hastalarınızın beklentileri neler?

Toplumun giderek yaşlanmasına paralel olarak,  kas-iskelet sistemi problemlerinin ortaya çıkması, fizyoterapiye olan ihtiyacın artmasına sebep oluyor. Bizler, hastalarımızın güvenilir, eksiksiz ve reel fizyoterapi hizmeti almasını ve doğru iletişim kurabilecekleri sabırlı ve güler yüzlü uzmanlarla muhatap olmasını sağlıyoruz.

 Bize biraz ekibinizden bahseder misiniz?

Meslekte 25. yılım. İstanbul Üniversitesinden mezun olduğumdan beri eğitimlerimi sürekli güncelledim. Kaplıca uzmanıyım. Manuel terapi’den klinik bantlamaya, hipnoterapiden hidroterapiye kadar sayısız eğitimlere katıldım. Öğrendiğim her yeni tekniği hastalarıma uygulamayı, onlara şifa dağıtmayı görev bildim.  Uzman doktor Kayıhan Tanju Özsönmez  ile birlikte çalışıyoruz.  Kendisi sadece muayene etmekle kalmıyor, yaptığı PRP, kuru iğneleme gibi tekniklerle, tedavi sürecinde de biz fizyoterapistlerle yan yana yer alıyor. Ekibin diğer iki fizyoterapisti Nihat Dağ, beş yıldır geriatri ve nörolojik rehabilitasyon, solunum rehabilitasyonu alanlarında, özellikle yatan hastalara hizmet verirken, Elif Huskalar; sporcu sağlığı ve manuel terapi konusunda aldığı eğitimleri hastalarımıza başarıyla uyguluyor.

 Son zamanlarda Eswt'yi (şok dalga tedavisi ) den sıkça bahsediliyor. Bu uygulamayı biraz anlatır mısınız? Hangi hastalıklarda uyguluyorsunuz?

Eswt (şok dalga terapisi) vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarının, bir aplikatör yardımıyla vücudun istenilen bir bölgesine odaklanmasına dayanan girişimsel olmayan yeni bir tedavi şeklidir. Yüksek basınç ve yüksek enerjiyi çok kısa süre içerisinde uygulama imkânı sağlayarak, birkaç seansta yüksek başarı ile tedavi olanağı sağlıyor. Topuk dikeni, plantar fasiit, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, aşil tendiniti, omuz kalsifik tendiniti gibi rahatsızlıklarda yüz güldürücü sonuçlar almaktayız.

 Farklı olarak Eswt'yi başka hangi rahatsızlıklarda uyguluyorsunuz?

Sırtta fibrozit kaynaklı yumuşak doku ağrılarında, fibromiyaljide, medial plika sebebiyle oluşan diz ağrılarında, kronik tendon yapışma yeri zorlamalarında ve kaynaması gecikmiş kırıklarda etkin sonuçlar almaktayız. Kemik iliği ödemi, tetik parmak ve dupuytren kontraktürü gibi el problemlerinde de uygulamalarımız var.

 Kaç seans uyguluyorsunuz. Bu uygulamanın her hangi bir yan etkisi veya zararı var mıdır? Avantajları nelerdir?

Şok sayısı, frekans ve  enerji seviyesine göre ortalama 3-5 günde bir , 3-6 seans arasında uyguluyoruz. İlk seanstan itibaren ağrılarda hissedilir derecede azalma görülüyor. Eswt tedavisinde amaç, ağrıların geçici giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlanmasıdır. Ciltte hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmuyor. Hastalar tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebiliyorlar. Eswt ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulaması kolaydır. Hasta ayakta tedavi olur, hızlı ve olumlu sonuç alınır. Ulaşılabilir olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemidir.

 Fizik tedavi merkezinizde özellikle uzmanlaştığınız bir alan var mı?  Yeterli ekipman ve donanıma sahip misiniz?

Geriatri ve inme rehabilitasyonu konusunda, gerek nörolojik gerek ortopedik rehabilitasyon konusunda uzun yıllara dayanan bir tecrübeye sahibiz.   Çağın hastalığı olan bel ve boyun ağrılarında, skolyoz ve postür bozukluklarında gerek tedavi gerekse hastanın eğitimi konusunda deneyimden öte yeni bilgi ve yeni yaklaşımları  uyguluyoruz.  Elektroterapi ekipmanları ve tıbbi teçhizat konusunda her yıl dünyanın değişik ülkelerinde düzenlenen medikal fuarlarda yer alarak güncelleme yapıyor ve alet parkurumuza yeni cihazlar katıyoruz.