Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken

Dünya
8 Şubat 2017 Çarşamba

Ali Jean Çorakçı / Strasbourg

Fransa’da 23 Nisan 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimine katılacak adaylar artık belli oldu.

François Hollande aday olmayacağını açıkladıktan sonra Başbakan Manuel Valls adaylığını açıkladı ve Sosyalistlerde büyük bir sürpriz yaşandı; Benoit Hamon, Manuel Valls karşısında kazandı.

Öte yandan Cumhuriyetçilerde ise Nicolas Sarkozy, François Fillon ve Alain Juppe cumhurbaşkanlığı adaylığı için yarıştı. Burada da büyük bir sürpriz yaşanarak Sarkozy daha ilk turda elendi. Finali ise Fillon-Juppe yaparken, François Fillon büyük bir farkla kazanıp Cumhuriyetçilerin adayı oldu.

Aşırı sağcı Front National (Ulusal Cephe) adayı ise bildiğiniz gibi Marine Le Pen; ancak o konuya girmeden merkez sağ Cumhuriyetçilerin adayı François Fillon’un yaşadığı skandalı özetlemek istiyorum.

Fransız Le Canard Enchaine dergisi, Penelope Fillon’un, eşi François ve başka bir milletvekiline kâğıt üzerinde ‘danışmanlık’ yaparak haksız yere sekiz yılda 500 bin avroya yakın maaş aldığını iddia etti.

Bu iddianın akabinde soruşturma başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde François Fillon ve Penelope Fillon soruşturma kapsamında ifade verdiler ve suçlamaları reddettiler. Şu anda hem parti hem de kendi taraftarlarının yüzde 50’si François Fillon’un adaylığını geri çekmesini istiyor. Ancak Fillon son açıklamasında, “Güçlü şekilde hazırım ve aday olacağım” dedi.

Gelelim Fransa’da yükselen bir diğer yıldız, aşırı sağcı Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen’e… Şu anda birinci tur seçimleriyle ilgili en son yapılan anketlerde, özellikle de Le Monde - Le Figaro - Liberation gibi önemli gazetelerin anketlerinde Le Pen birinci sırada. Tabi Fransa’da her zamanki gibi Le Pen’in cumhurbaşkanı olmaması için, ikinci turda karşısına komünistler bile gelse komünistlere oy verecek bir seçmen olduğu için, ikinci turda pek şans verilmiyor.

Şu anda ikinci tura çıkacak isimler arasında Marine Le Pen yüzde 25 ile birinci sıradayken, arkasında bağımsız Sosyalist aday Emmanuel Macron geliyor. François Fillon ise, Sosyalist aday Benoit Hamon ile üç ve dördüncü sıra için çekişiyorlar.

Eğer François Fillon eşiyle birlikte soruşturmalardan kurtulmayı başarırsa, büyük ihtimal ile yıllar sonra sağcılar solun hegemonyasını kıracak ve tekrar Cumhuriyetçiler olarak cumhurbaşkanı çıkaracaklar. Ancak ikinci tura eğer Le Pen - Macron ikilisi çıkarsa, Sosyalistler bu seçimden de zaferle ayrılacak.

Sonraki yazımda adayların vaatlerini, neler yapmak istedikleri ve Türkiye’ye bakış açılarını aktarmaya çalışacağım