Müslüman ve Yahudi liderler Trump’ın giriş yasağına tepkili

Müslüman ve Yahudi liderler, ABD Başkanı Donald Trump’ın mültecilere giriş yasağını getiren yeni emirleri hakkında Kongre’deki milletvekilleri ile endişelerini paylaştı.

Dünya
8 Şubat 2017 Çarşamba

ABD’de artan nefret suçlarına odaklanmak üzere toplanması kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesi kararlaştırılmış Müslüman-Yahudi Danışma Konseyi çarşamba günü bir araya geldi. Fakat Konsey’in yayınladığı bildiride asıl dikkat çekilen konu Başkan Trump’ın aldığı karar sonrası havaalanlarındaki, limanlardaki ve dünyadaki ABD elçiliklerindeki kaos oldu.

Kongre’ye açık mektup olarak iletilen açıklamada, “Başkan Trump’ın 27 Ocak tarihli kararını Kongre’nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi birçok üyesinin de ifade ettiği gibi biz de endişe ile karşıladık. ABD’ye gelmek isteyen bir göçmen veya mültecinin dinine dayanarak engellenmesi çok endişe vericidir” dendi.

36 Yahudi ve Müslüman liderden oluşan bu konsey her iki partinin temsilci milletvekilleri ile de bir araya geldiklerinde bu sorun üstünde konuştular. Sağlık bakım ürünleri tedarikçisi Henry Schein’in CEO’su Stanley Bergman ve mobilya şirketi Ethan Allen’in başkanı ve CEO’su olan Farooq Kathwari, konseyin eş başkanları. Üyeleri arasında da, Minnesota’dan eski bir Cumhuriyetçi senatör olan Norm Coleman, 2000 yılında Demokrat Başkan Yardımcılığı adayı olan Connecticut’tan eski senatör Joseph Lieberman, Muhafazakâr Hareket Meclisi Başkan Yardımcısı Rabbi Julie Schonfeld ve dinler arası ilişkilerde aktif olan Müslüman Amerikalılar Daisy Han ve Eboo Patel bulunuyor.