Trump’ın ‘eksik’ Holokost mesajı tepki aldı

ABD Başkanı Trump, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde Yahudilerden bahsetmeyince tepkilerin hedefi oldu.

Dünya
1 Şubat 2017 Çarşamba

ABD Başkanı Donald Trump, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü için cuma günü yaptığı açıklamada, “Nazi terörü ile masum insanların üzerine korku salınmıştır” sözleriyle Holokost’u eleştirdi. Ancak Trump’ın söz konusu açıklamada ne ‘Yahudi’ ne de ‘antisemitizm’ kelimelerine bir kez bile yer vermemesi dikkat çekti.

ABD’nin etkin Yahudi kuruluşlarından ADL (Anti-Defamation League -İftira ve İnkârla Mücadele Derneği) açıklamada Yahudilere yönelik hiçbir göndermenin bulunmamasına tepki gösterdi.

Trump’ın, “Ağırlaşmış kalplerimizle hüzün içinde Holokost kahramanlarını, kurbanlarını ve kurtulanlarını saygıyla anıyor ve onurlandırıyoruz” sözleriyle başlayan açıklaması, “Nazi terörünün masum insanlara yaşattığı kötülüğü ve dehşeti tamamıyla anlayabilmek imkânsız. Yine de insanlığın en karanlık dönemlerinde, ışığın en ışıltılı / parıltılı şekilde parlayacağını biliyoruz. Bugün orada hayatlarını kaybedenleri anarken, masumları korumak için hayatlarını tehlikeye atanlara da en derin şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde devam etti.

Trump daha sonra konuyu başkan olarak kendine getirerek, “Korkunç bir şekilde hayatını kaybedenler üzerine söz veriyorum ki, başkanlığım süresince böylesine şeytani güçlerin iyileri bir daha yenmesine asla izin vermeyeceğim. Hep birlikte, dünyada sevgi ve hoşgörünün yayılması için çabalayacağız” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Beyaz Saray’dan Yahudilerden bahsetmeyen Holokost anmasına açıklama:

‘Herkesi kucaklıyoruz’

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde yayınladığı bildiride Yahudilerden bahsetmemesinin açıklaması olarak, Soykırım’da Yahudiler haricinde de milyonlarca kişinin hayatlarını kaybetmelerini gösterdi.

Trump yönetimindeki Beyaz Saray sözcülerinden Hope Hicks, CNN kanalından konuyla ilgili kendisine yönetilen soruya, “Medyadaki haberlerin aksine, biz herkesi kucaklayan bir grup olduğumuzdan, konuşmada tüm acı çeken insanlar göz önüne alınmıştır” diye cevap verdi.

CNN ayrıca Hicks’in kendilerine Huffpost internet haber sitesinin İngiliz versiyonunda bulunan ve Nazi rejiminin altı milyon Yahudi’nin yanı sıra başka gruplardan milyonlarca kişiyi de öldürdüğünden bahseden bir yazının bağlantısını da yolladığını bildirdi.

Geçmişte ABD başkanları Soykırım’ı andıkları zaman, kaybedilen altı milyon Yahudi’den ve Nazi rejiminin Yahudilere yönelik uygulamasından net bir şekilde bahsetmişlerdi. Geçtiğimiz yıl, Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Holokost Anma Günü açıklamasında antisemitizm ve Yahudilerden bahsetmediği için eleştirilmişti. Geçtiğimiz yıldan edindiği deneyimle bu seneki açıklamasında daha uygun bir dil kullanan Başbakan gibi Trump yönetimindeki Beyaz Saray’ın CNN’e açıklamaları da hatayı düzeltme çabası olarak yorumlandı.

Trump’ın açıklaması yayınlandıktan hemen sonra, cuma günü, İsrail’in ABD Büyükelçisi Ron Dermer şahsi Twitter hesabında, o günün erken saatlerinde ABD Soykırım Anma Müzesinde yaptığı konuşmasında kullandığı bir cümleyi paylaşarak, “Soykırım Yahudilerden bu kadar aldıktan sonra, Yahudilerden Soykırım’ı almamalıyız” dedi. İftira ve İnkârla Mücadele Derneği (Anti-Defamation League -ADL) Direktörü Jonathan Greenblatt, Beyaz Saray’ın açıklamasını “kafa karıştırıcı ve düşündürücü” bulduğunu söyleyerek, gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat, tüm geçmiş yönetimlerin Soykırımla ilgili bir yorum yaparken mutlaka Yahudi boyutundan bahsettiklerini hatırlattı.