ADL Başkanı Greenblatt: "Tarih Trump’ın mültecilere karşı merhametsiz kararını onaylamayacak"

Dünyanın önde gelen Yahudi kuruluşlarından ADL (Anti-Defamation League - İftira ve İnkârla Mücadele Derneği) Genel Direktörü Jonathan A. Greenblatt, ABD Başkanı Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına uyguladığı yasağa tepki gösterdi. Greenblatt’in tepkisini gösterdiği yazı, Haaretz gazetesinde yayınlandı. İşte yazıdan bazı satır başları

Dünya
1 Şubat 2017 Çarşamba

“Tarih, Amerika Birleşik Devletleri’nde üzücü olaylarla geçen geçtiğimiz haftayı, ABD Başkanı’nın hayatlarını kurtarmak için vatanlarından kaçmak zorunda kalanlara sırtını döndüğü, Özgürlük Anıtının üzerinde silinmeyecek şekilde yazılmış olan ‘Amerika dünyada özgürce nefes alma özlemi çekenlere  güvenli bir liman olacaktır’ vaadini hiçe saydığı bir hafta olarak yazacak.

 ABD Başkanı Trump geçtiğimiz cuma günü bir kararname imzalayarak, en az birkaç ay boyunca, tüm Suriyeli mülteciler de dahil olmak üzere, ABD’ye mülteci kabulünü durdurmuş; kabul edilecek yıllık mülteci sayısını 50 bin gibi çok düşük bir sayıya indirmiş ve hatta bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ABD’ye seyahat etmesini geçici olarak tamamen yasaklamıştı.

Dünyada 65 milyondan fazla insanın evlerinden, ülkelerinden, yuvalarından zorla ayrılmak durumunda olduğu günümüzde, dünyamız 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizi ile karşı karşıya. Yahudi toplumu olarak ne yazık ki çok iyi biliyoruz ki, hayatlarını kurtarmak için umutsuzca evlerini, vatanlarını bırakıp kaçan insanlara kapıları kapamak 2. Dünya Savaşı dönemini anımsatıyor.

(…)Bu kararnamenin bir açıdan birçok mülteci için ölüme terk edilmek anlamına gelmesinden dolayı Yahudi toplumu olarak büyük üzüntü yaşıyoruz. Bu hafta geçmişin karanlığını geri getirdi.

Birçokları gibi büyükbabam Nazi Almanya’sından kaçabilenler arasındaydı. Birkaç kardeşiyle Amerika’ya gelebildi. Ancak birçok aile üyesi -Avrupalı Yahudilerin birçoğu gibi- onlar kadar şanslı değildi. Eşim, İran’da dini zulümden kaçtı ve Amerika’da özgürce yaşayabileceği ve ibadet edebileceği bir yuva buldu.

Bugün Tahran’daki otoriter rejim hâlâ Sünnilere, Bahai inancı mensuplarına ve LGBT toplumuna zulüm yapıyor. Ancak bu insanlar Trump’ın bu son kararıyla ne yazık ki artık ABD’ye sığınamayacaklar.

 Mark Twain tarihin kendini tekrarlamayabileceğini ancak, kesinlikle kendini hatırlatacağını öğretmiştir. Yahudi toplumu mültecilere yönelik bu merhametsiz saldırıya karşı yalnızca ahlaki açıdan doğru olduğu için değil, insanların kaçacak yeri olmadığı zaman neler olduğunu çok iyi bildiği için kesinlikle karşı durmalıdır.

Trump Yönetimi’ne ve dünyaya bir zamanlar bizlerin de yabancı olduğumuzu