7 yaşındaki Suriyeli kız hastaneden çıktı

Midesi bomba yüzünden parçalanan yedi yaşındaki küçük Suriyeli kız yaklaşık üç aylık uzun bir tedaviden sonra İsrail hastanesinden taburcu edildi.

Dünya
30 Ocak 2017 Pazartesi

 Suriye’de yaşanan iç savaşta yanında patlayan bir top mermisi yüzünden ağır yaralanan ve midesinin büyük bir kısmı zarar gören küçük kızın ilk tedavisi uluslararası yardım örgütlerinin kurduğu  geçici bir hastanede yapıldı. Ancak güvenliği sebebi ile  adı İsrailli yetkililer tarafından sadece  “F” olarak açıklanan kızın tedavisinin Suriye’de devam edemeyeceği anlaşıldı.

Suriye’de çalışan gönüllü doktorlar F’nin yaşaması için elektriği hiç kesilmeyen tam teşekküllü bir hastanede tedavisinin devam etmesi gerektiğini belirtiler.

F’nin sağlığından endişe eden annesi, İsrail hakkında ülkesinde duyduğu tüm önyargılara rağmen soluğu kızı ile birlikte İsrail-Suriye sınırında aldı.

F,  İsrail sınırından ambulansla ZİV Tıp Merkezine getirilir ve burada saatler süren bir ameliyat geçirdi.

Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Dr. Lili Lunsky-Hayari, F’nin hastaneye getirildiğinde mide duvarının büyük bir bölümünün ve karın dokusunun zarar gördüğünü, küçük kızın bileğinin de kırık olduğunu belirtti.

Hayari basına yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “Cerrahlar mideyi dikmelerine rağmen, ilk operasyonda  karın dokusunu kayıp olan dokudan dolayı dikemediler. Bunun üzerine Yaffe Tıp Merkezi Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı   Dr. Moris Topaz’dan yardım aldık ve doktorun geliştirdiği özel bir teknikle karın kısmını kapatmayı başardık. Saatler sonra gece yarısı ameliyatlar bittiğinde küçük kız kendi başına nefes alabiliyordu.”

F  hastaneden çok daha önce taburcu edilecekti, ancak memleketinde geçireceği iyileşme döneminde  tam teşekküllü hastaneye ulaşımın zor olabileceğini hesaba katan İsrailli doktorlar onu fazladan bir ay daha hastanede tutmayı tercih ettiler.

 

ZİV Tıp Merkezinde personelin sempatisini kazanan küçük kız hastaneden çeşitli animasyonların olduğu bir parti ile geçtiğimiz hafta  taburcu edildi.