27 Ocak 1945: Kızıl Ordu Auschwitz’te kontrolü ele geçirir

2. Dünya Savaşı’nda soykırımda katledilenleri anıyoruz.

Dünya
26 Ocak 2017 Perşembe

2. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru batıya ilerleyen Rus Kızıl Ordusu Nazilerin ölüm kampı Auschwitz’e 27 Ocak’ta girer, askerlerin gördükleri manzara korkunçtur. Diğer kampların da birer birer özgürleştirilmesi ile Almanların kamplarda  6 milyon Yahudi, 2 milyon Çingene, 250 bin engelli, 9 bin homoseksüel sivili  katlettiği ortaya çıkar. 

Birleşmiş Milletler  1 Kasım 2005 yılında aldığı 60/7 numaralı kararı ile o güne kadar Auschwitz’in kurtarılması olarak anılan tarih olan 27 Ocak’ı Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak deklare eder. 

Söz konusu BM kararına ön ayak olan ülke ise İsrail’dir.  Zamanın İsrail BM Daimi Temsilcisi Silven Şalom’un kabul edilmesinde büyük payı olan deklarasyonda iki önemli başlık vardır. Bunlardan biri, sırf farklı kültür, inanç, hayat tarzı gibi sebeplerden katledilen insanların kutsal hatırasının  dünya çapında bir kez daha anılmasıdır. İkinci önemli konu ise böyle bir ırkçılığın, Faşizmin yeniden yaşanmaması için gelecek nesilleri savaşta olanlar konusunda aydınlatmak ve eğitmektir.