Almanya’da antisemitizm yükselişte

Yapılan araştırmalarda, son yıllarda Fransa’daki antisemit olaylarda düşüş yaşanırken Almanya’da arttığı görüldü.

Dünya
25 Ocak 2017 Çarşamba

Uluslararası Holokost’u Anma Günü öncesinde İsrail Diaspora Bakanlığının yayınladığı raporda, Almanya’da 2016 yılı antisemit içerikli saldırı sayısının 2015 yılına göre iki katına çıktığı yayınlandı.

İsrail Diaspora Bakanı, Naftali Bennett’in kabineye sunduğu haftalık rapora göre 2015 yılı antisemit olay sayısı 194 iken 2016 yılında bu sayı 461’e çıktı.Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre bu artışın sebebinin mülteci krizine ve aşırı sağın güçlenmesine bağlı olduğu bildirildi.

İngiltere’de ise antisemit olaylarda, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 62’lik daha ciddi bir artış görüldü. Bunun sebebinin yüzde 75’nin aşırı sağ politikalarının yarattığı motivasyona bağlı olduğu belirtildi.

Raporda sosyal medyanın antisemit olaylara platform hazırladığına dikkat çekilerek, ekim ayında 40 milyon kadar twitter kullanıcısının  antisemit olaya maruz kaldığı tespit edildi.

Fransa’da ise hükümetin çabaları sonucunda 2016 yılında antisemit olaylarda yüzde 65 düşüş görüldü. Ayrıca, rapora göre Filistin Yönetiminin tahrik edici antisemit söylemleri de Filistin halkının İsraillilere ve Yahudilere karşı olan nefretini besliyor.

Raporda ayrıca Amerikalı ve Avrupalı politikacıların antisemit söylemlerinin artmasına dikkat çekiliyor. Son olarak ABD başkanlık seçimlerinde nefret söylemleri daha da yaygınlaştı. Bu grupların ortak noktası ırk üstünlüğü, çok kültürlülüğe karşı direniş, göçler ve politik doğruculuk. Rapora göre bu fikirde olan kişiler hem Holokost’u inkâr ediyorlar hem de antisemit söylemlerde bulunuyorlar. ABD üniversitelerinin kampüslerinde de Yahudi öğrencilere karşı davranışların sayısı geçen seneye göre yüzde 45 oranında artış gösterdi.

Rapor, sonuç olarak dünyanın her yerinde geçen seneye oranla antisemit olaylarda gözle görülür bir artış saptandığını belirtti.

Bennett açıklamasında Diaspora Yahudilerini korumak için çok çaba sarf etmek gerektiğine de değindi. Diaspora İşleri Genel Müdürü Dvir Kahana da internet üzerinden antisemitizme karşı kontrol mekanizması oluşturduklarını belirtti.

Dünya Bnei Akiva Genel Sekreteri Roi  Abecassis, bakanlığa yaptığı açıklamada rapor istatistiklerinin 2016 yılında 150 ülke temsilcisinden gelen verilerle aynı olduğunu bildirdi. Abecassis bu kötü durumu engellemenin tek yolunun, genç neslin Yahudilik bağlarının daha sıkı bir şekilde kurulması ve İsrail Devletine gönülden bağlanmaları olduğunu sözlerine ekledi.