İki siyahi Yahudi ‘İzlenmesi Gereken İnanç Liderleri’ listesinde

Amerikan düşünce kuruluşu ‘2017’de İzlenmesi Gereken İnanç Liderleri’ listesine iki siyahi Yahudi’yi ekledi.

Dünya
25 Ocak 2017 Çarşamba

Tarih boyunca ötekileştirilmiş ve önemini yitirmiş cemaatlerin reform hareketi kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar yapan April Baskin ve Chicago’da yaşadığı semtteki çocukları silahların neden olduğu şiddetten korumak için bir girişim oluşturan Tamar Manasseh, Amerikan Gelişim Merkezi (Center for American Progress - CAP) adlı düşünce kuruluşu tarafından ‘2017’de İzlenmesi Gereken 12 İnanç Lideri’ listesine girdi. 

Sol eğilimli düşünce kuruluşu Amerikan Kalkınma Merkezi tarafından her sene duyurusu yapılan listenin bu seneki duyurusunda isimleri açıklanan iki kadın aynı zamanda listedeki tek Yahudiler. Her iki kadın da aynı zamanda birer siyahi.

Reformist Yahudilik Birliği’nde Misafirperverlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Baskin, cemaatlerin farklı dinden olanların evliliğiyle oluşmuş ailelere, LGBT Yahudilerine, engelli Yahudilere ve siyahi Yahudilere daha çok kucak açması için girişimler tasarlıyor. Amerikan Kalkınma Merkezi, Baskin’in önderliğini yaptığı bölümün yakın zaman önce internet üzerinden düzenlediği semineri cemaatlerin cinsiyet değiştirenleri cemaate dâhil etme çabalarını ilerletmeye yardımcı olması nedeniyle överken,  Reformist Yahudi Profesyoneller için Engellilerle Kaynaşma Eğitim Merkezi’nin çalışmalarına da dikkat çekti.

İbrani-Yahudi İlahiyat Fakültesi’nde hahamlık eğitimi almakta olan Manasseh, ‘Anlamsız, Amaçsız Cinayetlere Karşı Anneler’  girişiminin kurucusu. Bu girişim Chicago’nun en tehlikeli mahallelerinde gönüllülerden oluşan gözetleme ekiplerinin kurulmasına ön ayak oluyor. Amerikan Kalkınma Merkezi Manasseh’nin 2016’daki JTA profilinde yer alan, Anlamsız, Amaçsız Cinayetlere Karşı Anneler girişiminin açık bir şekilde bir Yahudi hareketi olmamakla birlikte, Yahudi temaları ve dilini kullanan ve Tu Bisvat’tan ilham alan bir girişim olduğunu belirtti.

Amerikan Kalkınma Merkezi’ne göre listede yer alan tüm inanç liderleri; lezbiyen, gay, biseksüel, ya da transeksüeller, LGBT hakları, üreme adaleti, farklı ırklar için eşit adalet, dini özgürlük, ekonomide adalet ve eğitim konularında sosyal değişimi teşvik etmek için büyük emek gösteren aktivist, eğitimci ve organizatörler. Merkez’e göre ABD’nin bu sene bu kişilere daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacı var.