Antisemitizmi belirleyen yeni sistem

İsrail Diaspora Bakanlığı, dünyadaki antisemitizm üzerine hükümete sunduğu raporda, internette ve özellikle Almanya’da antisemit içerikli faaliyetlerde görülen artışa dikkat çekti.

Dünya
25 Ocak 2017 Çarşamba

İsrail Diaspora Bakanlığı pazar günkü kabine toplantısında, internette antisemitizmi izlemek için geliştirilen yeni bir sistemle birlikte dünya çapında antisemitizm oranlarını gösteren yıllık raporunu sundu. Rapora göre, 2016’da, mülteci krizi ve internetin raporlamaya katkısından dolayı Almanya’da rekor sayıda antisemit içerikli olay meydana geldi.

Federal polis rakamlarına göre, 2016 yılı ocak - eylül ayları arasında 461 antisemit içerikli olay bildirildi. Bu sayı 2015’e kıyasla yüzde 200’lük bir artışa işaret ediyor.

Buna ek olarak, rapor, İngiltere’deki antisemit söylemlerin endişe verici seviyelere ulaştığını ve siyasete girdiğini de gösteriyor. İşçi Partisi’nin elli üyesi, son birkaç yılda antisemit ve ırkçı yorumlarda bulundukları için uzaklaştırıldılar. Bu kişiler arasında, “Hitler Siyonizm’i destekliyordu.” diyen Londra Büyükşehir eski Belediye Başkanı Ken Livingstone gibi üst düzey yetkililer de bulunuyor.

Rapor, Doğu Avrupa’da tarihin yeniden hatırlatılması gerektiğine ancak yerel makamların ülkelerinde antisemitizmi azaltmak için harekete geçmediğine de dikkat çekiyor. Polonya Eğitim Bakanı Anna Zalewska, geçtiğimiz temmuz ayında verdiği bir röportajda Holokost sırasında Yahudi katliamlarının tarihsel olarak belgelenmesine ‘önyargılı görüş’ yorumunu yapmıştı.

Bununla birlikte, Fransa’da Yahudi cemaatlerinde antisemit olaylarda yüzde 65’lik bir azalma ve güvenlik duygusunun güçlenmesi yönünde olumlu bir eğilim olduğu kaydedildi. Bu gelişme, büyük ölçüde Fransız hükümetinin ‘ırkçılık ve antisemitizmle mücadele’  çabaları sayesinde gerçekleşti. Ancak raporda, hem sol hem de sağ kanattaki son radikalleşme eğilimlerinin Yahudi cemaatlerine yönelik düşmanca duygular ürettiği de vurgulanıyor.

Raporun büyük bir kısmı da Filistin Yönetimi’nin yaptığı antisemit tahrik ile ilgili. Buna göre, Filistin Yönetimi, Yahudilere ve İsraillilere yönelik nefreti arttırmak için sistematik olarak dini antisemit söylemler kullanıyor.

Raporda, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın haziran ayında AB Parlamentosu’nda yaptığı bir konuşmada, “İsrail hahamları, Filistinlileri öldürüp göç ettirtmek için hükümetten Filistin suyunu zehirlemesini istediler.” yorumuna da yer verildi.

Rapor, ayrıca İsrail’e ve Yahudilere yönelik düşmanca tavırların bulunduğu ABD’deki üniversite kampüslerindeki antisemitizme de değindi. Filistin’de Adalet İçin Öğrenci Faaliyetleri geçen yıl kampüslerde gerçekleşen antisemit olaylarda yüzde 45 oranında bir artışa neden olmuş, öğrenciler ve Yahudi öğretim üyeleri, antisemit içerikli taciz, istismar, ayrımcılık, grafiti, hile, sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kalmıştı.

Yeni Sistem

İnternetteki antisemitizmi gerçek zamanlı olarak tanımlayan yeni sistem, eski askeri teknoloji birimleri üyeleri ve Askeri İstihbarat Birimi 8200 tarafından yönetilen bir şirket tarafından geliştirildi. Sistem, sosyal medya ağları üzerindeki antisemit içerikli söylemleri etkileşimli bir haritada sergiliyor.

 Sistem, hâlihazırda kaç adet antisemit yayın ve mesajın dolaşıma girdiğini, hangi ülkelerin ve bölgelerin en fazla antisemit trafik içerdiğini ayrıntılı bir şekilde raporluyor. Şimdiye kadar pilot uygulamada başarılı olan sistem 40 milyondan fazla insana ulaşarak 500 binin üzerinde antisemit gönderi tespit etti. Sistem, metinleri analiz edebilen yapay zekâya dayanıyor ve hükümet tarafından belirlenen antisemitizm tanımına göre gönderiler ve kullanıcılar hakkında önemli bilgiler sağlıyor.

Sistemin verileri farklı ülkelerdeki antisemitizm oranlarına ve kapsamına ışık tutmak için devlet görevlilerince ayrıca İsrail elçileri tarafından da tüm dünyada diplomatik bir araç olarak kullanılacak. Buna ek olarak, araştırma enstitüleri ve bakanlıklar, sistemi tüm dünyada antisemitizmi ayırt edebilmek ve sınıflandırıp etkili bir şekilde mücadele etmek için politika belirlemekte kullanabilecekler.

 İsrail Diaspora Bakanı Naftali Bennett konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Antisemitizme karşı uzlaşmaz mücadeleyi her şeyden önemli bir hedef olarak görüyorum. İsrail Devleti, topladığı verilerle antisemitizm kışkırtmalarının tedavisi olabilecek yeni ve benzeri olmayan bir teknolojiye sahip oldu. Antisemitizmi teşvik eden kaynaklara spot ışığını çevirip açığa çıkarmalıyız. Bu, İsrail ve Diaspora Yahudileri arasındaki karşılıklı sorumluluğun ayrılmaz bir parçasıdır, “dedi.