Başkanlık töreninde konuşan haham Hier sosyal medyada hedef oldu

Trump’ın yemin töreninde dua eden Haham Marvin Hier sosyal medyada antisemit yorumların hedefi oldu.

Dünya
25 Ocak 2017 Çarşamba

ABD yeni Başkanı Donald Trump’ın yemin töreninde dua eden haham Marvin Hier’a sosyal medyada Nazi görselleri, antisemit içerikli söylemler ve küfür içerikli mesajlar gönderildi.

Hier, "Ebedi Tanrım, Başkanımız  Donald J. Trump’ı ve Amerika’yı, büyük ulusumuzu, dünyadaki tüm müttefiklerimizi ve inançlarımızı paylaşanları korusun." diye dua etti ve ardından, Sion ve Kudüs’ü hatırlatan bir ilahi okudu.

Hier, Yahudi cemaati içinden de eleştiri aldı. İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League - ADL) de dâhil olmak üzere birçok kişi, Trump’ın başkanlık kampanyasını azınlıkları hedef alan ve  antisemit içerikli olarak değerlendiriyor.

2016'da küresel antisemitizm üzerine hazırlanan bir raporda haham Hier’in de bağlı olduğu Simon Wiesenthal Merkezi, önde gelen bir neo-Nazi grubunun Trump'u kucakladığını ve Cumhuriyetçi başkan adayı hakkında eleştirel yazılar yazan Yahudi gazetecilerin sıklıkla antisemit tweetlere  maruz kaldığını kaydetti.

Bir kısmının beyazların üstünlüğünü savunan gruplarla belirgin şekilde bağlantılı olduğu gözüken mesajlar, ”Yahudi’yi ateşe verme”,  “Hitler”, “Gaz odalarına gönderme” ve "Yahudi bize büyü yaptı.” içerikliydi.

Hier, törende "Hepimizin Trump'in büyük başarısı için dua etmemiz gerektiğine inanıyorum. Onun başarısı, bizim başarımızdır.” dedi ve Trump ekibinin davetini kabul etmekten gurur duyduğunu ifade etti.

1985 yılından beri başkanlık açılışında konuşan ilk haham olan Hier’in, Trump'un damadı Jared Kushner’ın aile dostu olduğu biliniyor.