Holokost´ta hayat kurtaran Hastalık

K Sendromu, İtalyan doktorları Yahudileri Nazilerden korumak için K Sendromu diye bir hastalık uydurmuştu.

Holokost
25 Ocak 2017 Çarşamba

1943 sonbaharında Alman askerleri İtalya’da Yahudileri toplayıp deport etmeye başladı, savaşın bitimine kadar olan zamanda 10 bin Yahudi toplama kamplarına götürüldü. Çoğu geri dönmedi. Fakat Roma’da en azından 20 Yahudi bir grup doktor tarafından kurtarıldı çünkü doktorlar onlara K Sendromu  hastalığı teşhisi koymuştu; ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktı.

Roma’yı ayıran Tiber Nehri üzerindeki ufak adada bulunan 450 yıllık Fatebenefratelli Hastanesi tam Yahudi gettosunun karşısındaydı. 16 Ekim 1943’te Naziler bölgeye gelince bir grup Yahudi Katolik hastanesine kaçmış ve hastaneye girer girmez K Sendromlu hastalar olarak odalara alınmışlardı. Hastalık tıp literatüründe geçmiyordu. Hatta gerçekte de hiç yoktu.

Irkçılık karşıtı aktivist ve doktor Adriano Ossicini tarafından hastalarla sağlıklı kaçakları ayırmak için uydurulmuş bir kod adıydı. Tek kaçaklar Yahudiler değildi, karşıt görüşlü siyasiler de vardı ayrıca devrimci yeraltı radyosu buradan yayın yapıyordu.

K Sendromlu hastaların kaldığı odalara Naziler girmeye çalıştığında içeridekilerin tüberkülozlu gibi öksürmeleri talimatı verilmişti, böylece askerler içeriye bakmıyordu bile. Bu oyunun bir parçası olan doktorlardan Giovani Borromeo, sonradan Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından ‘Uluslararası Dürüstler’ listesine alındı. Bu yıl 21 Haziran’da Fatebenefratelli Hastanesine,  Holokost süresince kahraman davranışları onurlandıran Raoul Wallenberg Vakfı tarafından ‘Yaşam Evi’ onuru verildi.

96 yaşındaki Ossicini törende verdiği röpotajında, “Hasta dosyasında K Sendromu  yazanlar hasta değil, Yahudi’ydi. İsim babası benim. Kappler ve Kesserling’in baş harfi” dedi.

Albert Kesserling, Roma’nın işgalinden sorumlu Alman kumandandı. SS Şefi Kappler ise şehrin baş polisiydi, sonradan 1944’teki kitlesel olarak İtalyan Yahudilerinin ölümlerden sorumlu olacaktı.

Fatebenefratelli Hastanesinin kurtardığı İtalyan Yahudi sayısı tam olarak belli değil, 20’lerden yüzlercesine kadar olabilir.