Trump´ın Başkanlık törenine kadınlar damgasını vurdu

20 Ocak’ta Washington’da bulunan Kongre Binası önünde düzenlenen yemin töreniyle Donald Trump, ABD’nin 45. başkanı olarak göreve başlaması cumhuriyetçi kanattan sevinçle karşılanırken liberal kesimlerin protesto gösterileri dikkat çekti.

Dünya
25 Ocak 2017 Çarşamba

KADINLAR YÜRÜDÜ

  Trump’ın başkan seçilişinin ardından ülke çapında protesto yürüyüşleri oldu. Washington’daki ‘Kadınlar Yürüyüşü’ne kimi Amerikalı Yahudiler de destek verdi. “Yahudiler adalet için yürüyor” şeklinde afişler taşıyan göstericiler genel olarak Trump’ın seçim öncesi tutum ve politikasını eleştiri yağmuruna tuttu. Eleştirilen konular arasında, Obama’nın ülkeye getirdiği sağlık reformunun kapsamının daraltılması, azınlıklara karşı olumsuz politika yürütülmesi iddiası ve kadınların kürtaj hakları kısıtlamaları vardı. Ulusal Yahudi Kadınları Konseyi, (NCJW), Adalet İçin Birleşen Yahudiler ve T’ruah gibi bazı liberal Yahudi kuruluşlarının gösteriye kurumsal olarak resmi katılımının yanı sıra Scarlett Johannson ve Patricia Arquette gibi Yahudi sanatçılar da dikkat çekti.

Her ne kadar ABD’deki asıl göstericiler protestoyu “Trump Karşıtı” olarak duyurmasa da, mülteci ve kürtaj haklarını korumak olarak lanse edilen  gösterinin hedefi bu konuların aleyhinde konuşan Trump olduğu belli oldu. 

Tel-Aviv’de de protesto

  21 Ocak 2017 günü ABD’nin Tel-Aviv’deki büyükelçiliği etrafına toplanan yüzlerce gösterici de o gün görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump’ı protesto etti. Yapılan gösteri aynı gün ABD’nin başkenti Washington DC’de yüzbinlerce kadının yaptığı büyük protestoya destek olarak yapıldı. “Amerika’yı nefret değil sevgi tekrar yüce yapacak”, “Amerikalı olmaktan utanç duyuyorum” gibi pankartlar taşıyan kadın protestocular, Trump’ı daha önceki kadın karşıtı söylemleri nedeni ile eleştirdi.

 

Tel Aviv’in yanı sıra Londra, Paris, Chicago, New York, Sydney, Prag gibi dünyanın birçok büyük şehrinde de yüz binlerce insan sokaklara çıkarak gösterilere destek verdi.

Trump,  seçim kampanyası boyunca eski bir güzellik kraliçesinin kilosu ile dalga geçmesi, kürtaj haklarına karşı olması ve cinsel taciz iddiaları ile kadınların tepkisini çekmişti.  Trump seçimi kazanmasına rağmen bu söylemleri ile kadınların sadece yüzde 42’sinin oyunu alabildi.

 

 

 

Trump için Haham da dua etti

Basın kuruluşları tarafından canlı yayınlanan Trump'ın yemin törenine  ilgi büyüktü. Büyük bir özgüvenle yaptığı konuşmada ABD’de yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Trump, ekonomi, işsizlik ve göçmen sorunlarının aşılacağı sözünü verdi ve kendi deyimiyle “radikal İslamcı terör”ün kökünün kurutulacağını söyledi. Trump’ın konuşması ABD tarihinin en sağcı ve popülist konuşması olarak kayda geçti. Yemin töreni, ünlü Haham Marvin Hier dâhil farklı din adamlarının dualarıyla son buldu.