Avusturyalı yetkili : “Filistinli olmam beni İsrail karşıtı yapmaz”

Dünyada, gazetecilerin karşısına çıkıp söze, “İsrail bir teknoloji ve icat ülkesi” diyerek başlayan bir Filistinli bulmak zordur.

Dünya
23 Ocak 2017 Pazartesi

Ancak Avusturya Filistin Cemaati Başkanı Muna Düzdar, JTA’dan Cnaan Liphshiz’e verdiği söyleşide devamlı olarak İsrail’den ‘Start Up Nation (Yeni İcatlar Ülkesi) olarak söz etmekten çekinmiyor. 

38 yaşında ve Viyana’dan hukuk eğitimli olan Düzdar, aynı zamanda Avusturya’nın ilk Müslüman Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak tarihe geçti.

Anne babası Filistinli olan Düzdar, daha da ileri giderek Avusturya’nın İsrail’deki teknoloji şirketlerinden öğrenecek çok şeyi olduğunu belirtiyor.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndaki  İsrail destekçisi çalışma arkadaşları Düzdar’ı, ‘asla şiddete sapmayan, uzlaşmacı,  barış yanlısı her zaman diyaloğu ön planda tutan, radikalizmden uzak biri’ olarak tarif ediyorlar.

Ofisinde Dan Senor ve  Saul Singer tarafından yazılan Start Up Nation kitabını bulunduran Düzdar, kitabı özellikle  Batı Şeria’yı ziyaretinden evvel okuduğunu belirtti.

Kudüs’te dört askerin ölmesine neden son kamyonlu terör saldırısını da kınayan ve her fırsatta  “Filistinli olmam beni İsrail karşıtı yapmaz” ifadesini kullanan  Düzdar, Avusturya Dışişlerindeki görevi sebebi ile İsrail-Filistin siyaseti hakkında direkt yorum yapmaktan kaçındı.

Avrupa’da son zamanlarda yükselen aşırı milliyetçiliğin Yahudi kuruluşlarına  yanaşarak Müslüman cemaatlerini izole etmek istediklerini belirten Düzdar, bu politikanın gereği olarak Avrupalı sağcıların İsrail lehine bir tutum aldıklarını da iddia ediyor.

Düzdar özellikle,  Filistinli olmasının, İsrail-Filistin konularında, bir  bir şekilde taraf olmasını  gerektirmediğini üzerine basarak ifade ediyor.

Düzdar şöyle konuşuyor: “Ben Avusturya’yı temsil eden bir yetkiliyim, dolayısı ile duygularımdan-kökenimden etkilenip Avusturya dışında başka ülkeler konusunda politika yapmak doğru olmaz.”