Haftanın İzi: Fransa’nın ilk güneş enerjili yolu

Fransa, Ekoloji Bakanı Segolene Royal’in yaptığı açılışla dünyanın ilk güneş enerjili yoluna kavuştu. 600 metre uzunluğundaki yolun güneş panelleriyle donatılması 5 milyon Euro’ya mal oldu.

İzzet BONOFİYEL Diğer
18 Ocak 2017 Çarşamba

İki yıllık bir süre içinde yaklaşık iki binden fazla sürücü yolu test etti. Testlerde, yolun 3 bin 400 nüfuslu bir köyün elektrik ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağı araştırıldı. Bakan Segolene Royal projeden övgüyle bahsederken, 1 milyon kilometrelik bir karayolu ağına sahip olan Fransa’da her 1000 kilometrede bir yollara güneş paneli yerleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

 

 

 

HOLLANDA’NIN  ALKOL İLE MÜCADELE UYGULAMASI

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından gündeme getirilen proje, bu hafta deneme olarak hayata geçirildi. Uygulama ile kelepçe takılan kişinin alkol kullanıp kullanmadığı, vücuttaki ter sayesinden kolayca öğrenilebilecek. Uygulama kapsamında Rotterdam ve Doğu Hollanda’daki 100 deneğe alkol kelepçesi takıldı. Ayak bileğine takılan kelepçe sayesinde, idrar tahliline gerek kalmadan suçlunun vücudundaki alkol seviyesi ölçülebilecek. Güvenlik ve Adalet Bakanlığı verilerine göre, alkolün kötüye kullanımı Hollanda’ya yıllık yaklaşık 3 milyar Euro’ya mal oluyor. İngiltere’de uygulanan aynı kelepçe sisteminin alkol kullanımını önleme oranını yüzde 90’a taşıdığını açıklandı. Projenin başarılı olması halinde ‘alkol kelepçesi’ yasa kapsamına alınacak. Alkol kelepçesi, henüz yasal bir zorunluluk değil. Pilot uygulama bir yıl sürecek.

 

LONDRA’DA PİCCADİLLY MEYDANI KARANLIK

Londra’nın ünlü Piccadilly Circus Meydanındaki dev elektronik reklam panoları, sonbahara kadar sürecek yenileme çalışmaları kapsamında devre dışı bırakıldı.  Piccadilly Circus’daki ışıklı reklam panoları, yenileme çalışmaları sebebiyle karanlığa büründü. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez uzun süreli olarak devre dışı bırakılan panoların sonbaharda yeniden ışıklandırılması bekleniyor. Yenileme süreciyle altı panonun yerine tek bir dev ekranın konulması, altı reklamın tek ekrana paylaştırılması planlanıyor. Londra’nın turistik yerlerinden olan biri meydanından yılda 100 milyon kişinin geçtiği tahmin ediliyor. Ziyaretçiler, panoların önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.

JAPONYA’DAN VİETNAM’A  6 KARAKOL GEMİSİ YARDIMI

Vietnam’ı ziyaret eden Japon Başbakan Abe, mevkidaşı Nguyen Xuan Phuc ile başkent Hanoi’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Abe, “Japonya, denizcilik hukuku yaptırımlarında Vietnam’ın imkânlarını pekiştirmesini kuvvetle desteklemektedir” dedi. Abe, Vietnam’a kredi vereceklerini kaydederek “Vietnam’a 1 milyar dolarlık kredi teminatı kapsamında deniz güvenliğinin sağlanması için altı karakol gemisi göndereceğiz. Vietnam’ın en büyük destekçisiyiz” diye konuştu. Bu arada, Japonya’nın Vietnam’a yapacağı 1 milyar dolarlık kredi yardımının güvenliğin yanı sıra su, idari altyapı ve iklim değişikliği politikalarında kullanılacağı belirtiliyor. 

HAFTANIN SAYILARI

20.000.000 $ İngiltere’de bir yastık sandığından çıkan para. Telekomünikasyon firmasındaki yolsuzluk davasının soruşturması sırasında ortaya çıktı.

1930 mil kare Antartika’da dev bir buzuldan kopan parça.

52.000.000 yafl Arjantin’de bulunan fosilin yaşı, en son bulunan fosilden 25.000.000 yıl daha eski. 

ÇIKAN

U2 Grubu, ‘The Joshua Tree’ şarkısının 30. yılını kutlamak için turneye çıkacağını açıkladı. 

İNEN

Kaliforniya’daki tarihi dev sekua ağacı son dönemlerde yaşanan fırtınalara dayanamayarak devrildi. 

HAFTANIN SÖZÜ

ABD Başkanı Barack Obama, veda  konuşmasında “İnternette bir sürü  yabancı ile  tartşmaktan  yorulduysanız, birisi  ile gerçek hayatta

sohbet edin” dedi.