Tut Defteri Kitabı

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı. Barış’ın şarkısı bize 20 Ocak’ta koltuğa oturacak yeni başkanın devir bilançosu için yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı diyor.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
18 Ocak 2017 Çarşamba

Seçilmiş Başkan Trump cuma günü göreve başlıyor. Hayırlara vesile olsun diyerek nasıl bir ekonomik görünüm devir alıyor özetleyelim istedik. Haliyle farklı bir çizgide ilerleyeceği aşikâr olduğu için bu bilanço bir devir, Milat bilançosu. Barış’ın şarkısı ile başladık. Başkan savaş yanlısı değil söylemlerinden bu anlaşılıyor. Ancak, basın toplantısından görülen ekonomide kur ve ticaret savaşlarında dengeyi değiştirecek bu kesin. CNN’e, BBC’ye canlı yayında posta atan başkan küresel şirketlere ve ticarete, NATO’ya, Merkel’in mülteci kararına, Obamacare sistemine, Irak kararına, Meksika’ya, Çin’e sağlı sollu girişiyor. Bu durum finansal sisteme ve ülke dış ticaret rakamlarına doğrudan etki edecek. İnşallah bu söylemlerinin sonuçları da Barış’ın şarkısına eşlik eder. Dünyadaki bozulmuş finansal sistem, gelir dağılımı, refaha, huzura, barışa kavuşur.

YAZ DOSTUM

Şarkının yaz tahtaya al haftaya kısmından başlarsak; ABD Hazinesi’nin en büyük iki tahvil alacaklısı 1,1 trilyon küsur dolar ile Japonya ve Çin. Çin’in elinde toplamda 3 trilyon dolar varlık var. Türkiye tahvillerde 23. sırada, 58,3 milyar dolar. İsrail ana listede yok. Suudi Arabistan’ın alacağı 96,7 milyar dolar. ABD Hazinesi’nin toplam borcu Eylül 2016 itibarı ile 18,3 trilyon dolar, bunun 15,5 trilyonluk kısmı dolar cinsinden, 10 trilyonu uzun vadeli borç. Toplam kamu borcu ise 19,94 trilyon dolar. Borçlanma ortalama faiz oranı yüzde 2,232. Lehman Biraderler öncesinde bu tutar 10 trilyondu. Yani, rahmetli Süleyman Demirel’in tabiri ile bir enkaz devri var borç kısmında. Merak edenler için 2000 yılında bu borç 5 trilyon dolardı. Sonra niye Trump? Bu sayfada bir senedir Trump, Brexit sürpriz değil diye boşuna yazmadık.

Kamu borcu/GSYİH yüzde 104. Tüketici kredileri 3,75 trilyon dolar. Öğrenci kredileri 1,4 trilyon dolar. İşsizlik oranı yüzde 4,7, enflasyon yüzde 1,7. Faiz oranı yüzde 07,5. GSYİH 18 trilyon dolar. FED bilanço büyüklüğü 4,4 küsur trilyon dolar. 4,2’si Hazine kâğıdı. Dolaşımdaki para (emisyon) miktarı 1,5 trilyon dolar. Dış ticaret açığı 45 milyar, cari açık 113 milyar dolar. Cari açık/GSYİH –yüzde 2,7. Bütçe açığı/GSYİH –yüzde 3,2. Kurumlar vergisi oranı yüzde 38,9, gelir vergisi oranı yüzde 39,6. Sanayi kapasite kullanım oranı yüzde75.

Donald Trump Başkanı yeni görevi için tebrik ediyor, başarılarının devamını dost ve müttefik ABD halkı ve tüm insanlık için diliyoruz, Barış’tan dizelerle yazımızı kapatıyoruz:

“Yaz dostum; bir dünya ki haklı haksız karışmış,

Yaz dostum; kimse göçmez bu dünyadan mal ile.”