San Fransisco’da Ladino Projesi: Madre ve Ney

Kudüs’te yaşayan Miriam Peretz ve Raşel Valfer, San Francisco’da sahneledikleri performansta Ladino notaları ile feminizmi ve İspanyol folk müziğini bir araya getiriyorlar.

Sanat
16 Ocak 2017 Pazartesi

Ladino Projesi: Madre (Anne) adını verdikleri performansta Peretz modern dans yaparken, Valfer vokalleri söylüyor.  Birbirlerini çocukluktan tanıyan biri bekar anne, diğeri iki çocuklu ev kadının yolları Kudüs Klasik Mizrahi Müziği  ve Dans Merkezinde yıllar sonra bir kez daha kesişmiş. 

İkilinin ‘Ladino Projesi: Madre’de dans ve müzik ile ifade etmek istedikleri kavram ise   çağlar boyunca Sefarad kültüründeki kadın ve anne figürü.

San Francisco’da Berkeley’de sahnelen gösteri için  modern dansçı Peretz şöyle konuşuyor: “The Ladino Project uzun süredir aklımızda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bir projeydi, besteleri derleyenlerden  Raşel bu konuda geniş araştırmalar yaptı, eserde kullanılan melodilerin mümkün olduğu kadar otantik olması için  çok uğraştı.

Bu sadece bir gösteri değil bizim için aynı zamanda içimizdeki duygunun ifadesi.”  

Peretz’in hem anne hem baba tarafı Sefarad kültüründen gelirken, Valfer’in baba tarafı Sefarad Yahudisi.  Gösterinin müziklerini seslendirecek oryantal grubun bir ferdi de çello çalan,  Valfer’in eşi Eliyahu Sills. Sills, gösteride  ney dahil  farklı vurmalı ve nefesli enstrümanları çalıyor. Grubun diğer üyeleri ise vurmalı çalgılarda Faisal Zedan ve Besteci Dan Cantrell.