Yahudi olmayan Polonyalılar takke taktı

Polonya’nın Varşova şehrinin merkezinde bulunan Kafe Foksal bir anda kipa giyen 50 kişi ile doldu.

Dünya 0 yorum
12 Ocak 2017 Perşembe

Kipa takan 50 kişinin bir kafede bir araya gelmesi Yahudi dindar nüfusu bir elin parmaklarını geçmeyen Varşova için beklenmeyen bir manzara idi. Varşova dindar İsrailli turistlerin de favori turistik mekanı değildi. 

Kipa giyen ancak  Yahudi olmayan Polonya vatandaşlarının asıl amacı, söz konusu kafenin barında yaşandığı iddia edilen antisemit hareketi protesto etmekti. 

İddiaya göre, kafeye gelen iki müşteri barmen ile bir şekilde İsrail hakkında  fikir  tartışmasına girmiş, konuşma barmenin antisemit davranışlarına neden olmuş ve sonunda iki müşteri kafeden kovulmuştu.  Söz konusu 50 kişilik grup, Polonya’nın ABD eski Büyükelçisi Ryszard Schnepf liderliğinde sosyal medyada bir araya geldi ve kipa ile kafeyi ziyaret etti.

Olayın ardından Facebook’ta kurulan gruba katılan yüzlerce kişi kafe Foksal’ın protesto edilmesini savunurken, kafeyi destekleyen diğer bir Facebook grubu da suçlamaların doğru olmadığını, kafe yöneticilerinin Yahudi karşıtı olmadığını belirtiyordu.

Kafeyi savunan Facebook grubunun iddiasına göre, kafeden kovulan iki müşteri sarhoş olup Meryem Ana’ya küfür ettikleri için bardan atılmıştı.  Kipa giyenlerin bir amacı da basında manşetlere konu olan antisemit kafe iddiasını çürütmek bir anda toplumda oluşan Hıristiyan-Yahudi gerilimine bir son vermekti.

 

Kaynak JTA, Cnaan Liphshiz

 

 

 

 

1 Yorum