Barack Obama Chicago’da veda konuşması yaptı

ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama ilk senatör seçildiği Chicago’da yaptığı veda konuşmasında sekiz yıllık iktidarı boyunca yaptıklarını savundu ve Amerikan değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Dünya
12 Ocak 2017 Perşembe

Konuşmasında Amerikan toplumunda son zamanlarda oluşan bölünmüşlüğün ülkenin kuruluş felsefesine aykırı olduğunu belirten Obama, ABD’nin ilk başkanı  George Washington’un veda konuşmasından alıntılar yaptı ve birlik olmanın önemini vurguladı.

Obama, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın Demokrat Hillary Clinton’a karşı galip geldiği ayrıştırıcı bir seçim kampanyasının ardından Amerikalılara gelecek için olumlu bir tablo çizdi.  Yetkililer, Obama’nın konuşma metninin Trump destekçileri dâhil tüm Amerikalılara hitap etme fikriyle kaleme alındığını belirtti.

ABD Anayasasında yazan özgürlük ve birlik kavramlarının onları uygulayacak insanlar olmaz ise sadece bir kağıt parçasından ibaret olduğunu ifade eden Başkan Obama, asıl olanın toplumun her bir bireyinin demokratik değerlere inancı ve kararlılığı olduğunu belirtti.

Dış politika konusunda İran ile yapılan nükleer çalışmaların sınırlandırılması anlaşmasını iktidarının en büyük başarısı olarak niteleyen Başkan Obama, konuşmasında İsrail-Filistin barışı konusuna ayrıntılı olarak değinmekten kaçındı.

Kuzey Amerika’nın en büyük toplantı salonu olan  Chicago, McCormick Place’deki veda konuşmasına, 20 binden fazla kişi katıldı.