Müzik ruhun ilacı…

Ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Böylesi bir atmosferde ruh sağlığımızı korumak ve karamsarlığımızı atmak için sanatın sağaltıcı limanına daha çok sığınmalı; edebiyat, resim ve müzikle daha fazla iç içe olmalıyız. Bu nedenle İstanbul’daki ocak ayı müzik etkinliklerini bir araya getirdik.

TUNA SAYLAĞ Sanat
4 Ocak 2017 Çarşamba

BİFO ROMANTİK DÖNEMDE

Lütfi Kırdar Konser Salonu, 12 Ocak’ta Şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası’nı ağırlıyor. Günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olan Valeriy Sokolov konserin diğer yıldızı. Ashkenazy, Zinman ve Nelsons gibi büyük şeflerle çalışmış olan Sokolov, Yehudi Menuhin Okulunun en tanınmış mezunlarından biri. Kendisi ayrıca, Almanya’nın romantizm ruhunu doğal örtüsü ile yaşatmakta olan Konstanz bölgesinde bir oda müziği festivalini yönetiyor. BİFO ve Sokolov, klasik müzikte romantik dönemin iki devi olan Brahms ve Bruckner’in yapıtlarından oluşan bir programla büyüleyici bir geceye imza atacaklar.

 Valeriy Sokolov 

 

Vivica Genaux 

İŞ SANAT’TA BİZİ NELER BEKLİYOR?

BAROK ÇEKİŞMELER: FAUSTİNA BORDONİ FRANCESCA CUZZONİ’YE KARŞI

Opera dünyasının iki yıldız yorumcusunun, Genaux ve Kermes, müzikal düellosu 12 Ocak’ta İş Sanat’ta. Barok ve erken klasik dönem eserlerine getirdikleri yorumlarla dikkatleri çeken Cappella Gabetta’nın şefi ise, aynı zamanda parlak bir barok kemancı olan Andres Gabetta. Bu özel gecede Cappella Gabetta iki başarılı sopranoya eşlik edecek: Alaska doğumlu mezzo-soprano Vivica Genaux ve Alman koloratur soprano Simone Kermes. Gidilmeye değer…

NOSTALJİK YOLCULUK: TÜRK ROCK ANTOLOJİSİ II

Rock severler, 17 Ocak akşamı İş Sanat’ta, geçmişten günümüze, Türkçe rock müzik tarihinde nostaljik bir yolculuğa çıkacaklar. İkincisi gerçekleşen bu konserin mimarı piyanist- besteci Sabri Tuluğ Tırpan. Tırpan’ın modern düzenlemeleri, REDD grubunun solisti, besteci Doğan Duru, şarkıcı Pamela Spence, tiyatro oyuncuları Mert Fırat ve Serhat Kılıç’ın sesinde hayat bulacak. Türk popüler müziğinin efsane isimleri Özkan Uğur ve Seyyal Taner de kendi parçalarıyla konsere konuk olacaklar. Enerjik bir geceye hazır olun!

KAMMERAKADEMIE POTSDAM, FLÜT USTASI PAHUD’YE EŞLİK EDİYOR

Bugüne kadar dünyanın en seçkin orkestralarıyla solist olarak sahne alan ve birçok prestijli ödülün sahibi flüt virtüözü Emmanuel Pahud, 24 Ocak’ta İş Sanat sahnesine konuk oluyor.  Konserde Pahud’ye dünyaca ünlü klavsen virtüözü Trevor Pinnock şefliğinde Almanya’nın önde gelen topluluklarından Kammerakademie Potsdam eşlik edecek. Bu özel konseri sakın kaçırmayın!

CRR’DE TÜRK SANATÇILAR ÖN PLANDA

EMEL SAYIN’IN SESİNDEN  ‘HÜSEYNİ VE KARCIĞAR MAKAMLARI’

Müziğin evrenselliği ve birleştirici gücü barışı sağlamanın yanı sıra toplumların kültürel etkileşimlerine de yol açar. İBB’nin yeni projesi olan ‘Makam Zamanı’nın 13 Ocak’taki ilk konserinde, Türk müziğinin kadife sesli sanatçısı Emel Sayın, ‘Hüseyni ve Karcığar’ makamlarının en güzel eserlerini seslendirecek.

ENSEMBLE OLİVİNN’DEN FÜZYON

Almanya’nın en ilginç ve başarılı grupları arasında yer alan Ensemble Olivinn, Anadolu’dan dünyaya açılan müzikleri ile solist Begüm Tüzemen ve piyanist besteci Sinem Altan öncülüğünde, 20 Ocak’ta İstanbul’a geliyor!  Grup,  gitar yorumcusu Özgür Ersoy, perküsyonist Axel Meier, keman virtüözü Daniel Weltlinger ve kontrbas sanatçısı Horst Nonnenmacher ile Schubert’ten Brahms’a kimi bestecilerin eserlerini, bizim halk türküleriyle birleştirerek ilginç bir müzik ortaya çıkarıyor!

BALKAN EKSPRES: BUZUKİ ORHAN OSMAN, ATESHHAN YUSEİNOV VE SKİLLER

Kültürler arası müzik çalışmalarıyla başarılı projelere imza atan Orhan Osman, nam-ı diğer Buzuki Orhan, ‘Balkan Ekspres’ projesi ile iki önemli sanatçıyı da ağırlıyor. Bulgaristanlı virtüöz gitarist Ateshhan  Yuseinov ve ‘Fast Mouth’ lakabıyla tanınan, 2012 Dünya Beatbox Şampiyonu Skiller (Alexander Deyanov). Farklılıkların bulaşacağı Cemal Reşit Rey Sahnesinde kültürlerarası geçişlere, müziğin tılsımının yaratacağı doğaçlamalara ve yer yer sert kapışmalara da  hazır olun!

RUHU GENÇ OLANLAR SALON’A TAKSİM TRİO’DAN İKİ KONSER

Klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek (bağlama) ve Aytaç Doğan’ı (kanun) bir araya getiren Taksim Trio, 2013’te yayımlanan ikinci albümde özgün bestelerin yanı sıra Orhan Gencebay, Zülfü Livaneli ve Şükrü Tunar’ın parçalarına yer verdi. Üçüncü albüm ‘Ahi’ ise 2016’da yayımlandı. Salon’da verdikleri bütün konserleri dolup taşan üçlü, müzikal zenginliğiyle dünya müziğinde son yılların en dikkat çekici gruplarından biri sayılıyor. 11 ve 12 Ocak’taki konserlerinde yine kulaklardaki pası silecek.

SÜREYYA OPERASINDA QUARTET KONSERLERİ

LİNUS PİYANOLU QUARTET

2014 yılında kurulan Linus Piyanolu Quartet, dinamik ve güçlü yorumlarıyla kısa sürede Hollanda’da ismini duyurdu. Quartet, uluslararası tanınırlığı olan ödüllü müzisyenlerden oluşuyor. 16 Ocak’taki konserde grup, J. Turina – ‘Piyanolu Kuartet La Minör Op. 67’,  Mozart – ‘Piyanolu Kuartet No. 1 K. 478’ ve Schubert – ‘Alabalık’ Beşlisi, La Majör D. 667’den oluşan bir repertuar seslendirecek. Konuk solist: Szymon Marciniak (kontrbas).

JUİLLİARD YAYLI QUARTET

Joseph Lin (keman), Ronald Copes (keman), Roger Tapping (viyola) ve Astrid Schween’den (viyolonsel) oluşan ABD’nin en eski gruplarından Juilliard Quartet, klasikleri yorumlamadaki cüretkârlığı, yeni eserleri destekleme prensipleri ve hem tanıdık hem yenilikçi tınıları harmanlamaktaki ustalıklarıyla dünya çapında saygı kazandılar.  Süreyya Operası’nın 10’uncu yılını kutlayacağı 2016-2017 sezonu, Juilliard Quartet’in de 70’inci yıldönümü.  Bu bağlamda 23 Ocak’taki konserde topluluk, Beethoven’in bazı eserlerinin yanı sıra ve M. Davidovsky’nin ‘Parçalar’ adlı yapıtını ilk kez seslendirecek.

BORUSAN QUARTET

Topluluk, romantik dönemin temel taşlarından olan Brahms’ın yapıtlarından oluşan bir program sunacak. 30 Ocak’taki konserde Borusan Quartet, ünlü ‘Fa minör Beşli’yi ünlü piyanist Muhiddin Dürrüoğlu ile icra edecek.

OSCAR AND THE WOLF  VOLKSWAGEN ARENA’DA

Belçikalı indie pop grubu Oscar and the Wolf, 21 Ocak’ta Volkswagen Arena’nın etkileyici atmosferinde bambaşka bir konser deneyimi sunacak.  2013 yılında çıkardığı ‘Orange Sky’ single’ı ile dünya çapında ün kazanan Oscar and the Wolf, iki yıllık turnenin ardından, 2014’te ilk albümleri ‘Entity’i yayınladı.

İDSO’YU İKİ KONSERDE LİOR SHAMBADAL YÖNETECEK

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın bu ay gerçekleşecek iki konserini İsrailli şef-besteci Lior Shambadal yönetecek. 13 Ocak’ta, Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ilk konserde İDSO,  Paganini ve Shubert’ten eserler seslendirecek.  Lütfi Kırdar’da, 20 Ocak’taki ikinci dinletide ise orkestra, solist- keman virtüözü Judith Ingolfsson’a eşlik ederken Beethoven ve Brahms’tan bir seçki sunacak.

İster evinizde, ister bir konser salonunda, müzikten uzak kalmayın…