WEB´de dikkat çekenler

Kültürlerin birbirini anlaması, bizim topraklarımızda birçok sebepten ötürü, rahatça gerçekleşebilecek, bir iki günde halledilebilecek bir mesele değil. Bu bilinçte olan insanların, tanıtmayı ve tanımayı kendine misyon edinerek, barış adına, sevgi adına, kendini buna adaması gerekiyor. Bizlerin, arkadaşlarımızı, çevremizdekileri ve günlük hayatımıza giren herkesi kültürümüz hakkında bilgilendirme, gösterme ve açığa vurma hedefi olmalı. Yani; ‘Şabat akşamları dışarı çıkmıyorum aile yemeği var’ demek yerine arkadaşları arada bir Şabat yemeğine davet etmeli, kültürümüzü göstermeliyiz. İşte o zaman Hanuka mumlarının herkesin içerisinde yanmasını sağlayarak, ileriye aydınlıkla bakabiliriz. RİKA KURİEL – www.avlaremoz.com

İzak BARON Diğer
28 Aralık 2016 Çarşamba
  • ŞABAT AKŞAMLARI DIŞARI ÇIKMYORUM AİLE YEMEĞİ VAR’ DEMEK YERİNE ARKADAŞLARI ARADA BİR ŞABAT YEMEĞİNE DAVET ETMELİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ GÖSTERMELİYİZ

Bu sene Hanuka ile Noel’in aynı güne gelmesi ise çok kültürlü yapıya ayak uydurmamıza yeniden vesile oldu. Biz, Şabat sonrası mum yaktıktan sonra Noel kutlamasına katılmak için Basilica Maria del Mar’a konuk olacağız.

Tıpkı bugün Ortaköy’de pek çok kişiyi Hanuka mumu yakmaya, önümüzdeki hafta Neve Şalom Sinagogu’na davet ettiğimiz gibi. Çünkü kültürler arası diyalog ve barış ancak toplumların birbirlerini tanıması ve onlara saygı duymasıyla mümkün. Bu sebeple Ortaköy’de düzenlenen Hanuka kutlaması umut verici… Toplumumuzun tanınmasına, doğru anlaşılmasına ve mutlulukları birlikte yaşamamıza ön ayak olan her şey ve herkes birer mucize. Ortaköy’deki törene Şalom gazetesinin yaptığı Periscope yayını ile katılma şansı elde ettim. Yine umut verici şekilde, Edirne düğünü, müze açılışı gibi davetlerde gerçekleştirilen Periscope yayınına göre çok daha sağlıklı, nefret söyleminden uzak bir canlı yayın gerçekleşti.

Bu tespitim maalesef pek bir şey ifade etmiyor. Kültürlerin birbirini anlaması, bizim topraklarımızda birçok sebepten ötürü, rahatça gerçekleşebilecek, bir iki günde halledilebilecek bir mesele değil. Bu bilinçte olan insanların, tanıtmayı ve tanımayı kendine misyon edinerek, barış adına, sevgi adına, kendini buna adaması gerekiyor.

Bizlerin, arkadaşlarımızı, çevremizdekileri ve günlük hayatımıza giren herkesi kültürümüz hakkında bilgilendirme, gösterme ve açığa vurma hedefi olmalı. Yani; ‘Şabat akşamları dışarı çıkmıyorum aile yemeği var’ demek yerine arkadaşları arada bir Şabat yemeğine davet etmeli, kültürümüzü göstermeliyiz. İşte o zaman Hanuka mumlarının herkesin içerisinde yanmasını sağlayarak, ileriye aydınlıkla bakabiliriz.

Rika Kuriel

http://www.avlaremoz.com/2016/12/24/hanuka-ve-ortakoy-uzerine-bazi-dusunceler-rika-kuriel/

 

  • NATANYA'DAKİ BULUŞMADA ALMAN GENÇLERİ HASSİDİK DANSLARDAN (DİNDAR YAHUDİLERİN FOLKLORİK DANSLARI) OLUŞAN BİR GÖSTERİ TAKDİM ETTİLER VE İSRAİL MİLLİ MARŞI HATİKVA'YI MODERN BİR HALİYLE SÖYLEDİLER

"Hayat Yürüyüşü" isimli organizasyon 9 yıl önde kuruldu. Amacı da Soykırımı hatırlatmak ve antisemitizm ile mücadele etmek. Dernek Alman gençlerini destekleyip yüreklendirerek ailelerinin tarihi ve geçmişi ile yüzleşmelerini sağlamakta. Böylece geçmişte olanların açığa çıkması, suskunluk sınırlarının yıkılarak dedelerinin ve ailelerinin soykırımda neler yaptıklarını ortaya koymalarını sağlıyor. "Uzun yıllar Almanya'da neler olduğu konuşulmadı. Sadece merkez şehirlerin birkaç metre ötesi kimseyi ilgilendirmedi adeta" diye izah ediyor organizasyonun Uluslararası Müdürü Heinz Royce ve şöyle devam ediyor:

"Herhangi bir toplumsal diyalog olmamakla kalmamış, geçmişe ait aile içi konuşmalar da yapılmamıştır. İnsanlar savaşta neler yaptıklarını anlatmadılar. Biz ailevi geçmişimizi soruşturmaya başladık. Sorular sormaya başladık. Birçoğumuz dedelerimizin adi suçlular olduğunu öğrendik ve adeta yıkıldık."

Sadece Almanya'da değil bu suskunluk İsrail'de de mevcuttu. Soykırım konusunda bir suskunluk geleneği senelerce sürdü. Ve bu kurumun en önemli amacı konuşmak ve konuşturmaktır. Tabii ki soykırım hakkında konuşmaktır mesele. Hem de yıllarca süren suskunluktan sonra... Her iki taraftan da. O ki yakınlaştıran, özgürleştiren, gerginlikleri ve eski nefreti yok eden eskinin artık geri gelmeyeceğini, taahhüt eden işte bu konuşma ortamıdır.

Alman gençleri bu çerçevede bütün dünyadaki soykırım kurtulanları ile buluşacaklardır. Bu buluşmalarda ailelerinin Nazi geçmişlerini anlatacaklar ve özür dileyeceklerdir. Aynen Natanya'daki buluşmada yaptıkları gibi, soykırımın bir daha dönmeyeceği konusunda taahhütte bulunacaklar. Natanya'daki buluşmada Alman gençleri Hassidik danslardan (Dindar Yahudilerin folklorik dansları) oluşan bir gösteri takdim ettiler ve İsrail Milli Marşı Hatikva'yı modern bir haliyle söylediler. İçinde Almanca bir rap bölüm de vardı. Bu onlara keyifli yoğun bir alkış olarak geri döndü. Bundan sonra da Alman gençleri, yaşlı soykırım kurtulanları arasına karışıp onlara çiçekler dağıttılar.

Hayat Yürüyüşü, "bir daha asla susmayalım" sloganıyla faaliyet yürütüyor. "Atalarımızın neler yaptığını topluma açık bir şekilde anlatacağız. Hedefimiz suçlu ailenin soydaşlarının, soykırım kurtulanlarını ve soykırım kurbanlarını buluşturmaktır. Bu buluşmalar bizim mesajımızdır. Neler olduğunu hatırlamak, sadece rakamlar ve verilerle olmamalıdır, aksine kişisel gerçek hayat hikayeleriyle mümkündür" diyor Bay Royce.

Itay Ilnai (Çeviri: Rafael Sadi)

http://odatv.com/nazi-torunlariyla-soykirimdan-kurtulan-yahudiler-bir-araya-gelirse...-2112161200.html

 

  • DOĞU AKDENİZ ENERJİSİNİN HERKESE “KAZAN-KAZAN” YARARLAR SAĞLAYABİLMESİ İÇİN TEL AVİV VE ANKARA’NIN LEFKOŞE, KAHİRE VE BEYRUT İLE İLİŞKİLERİNİN DE SAĞLIKLI BİR MECRAYA AKMASI, KRONİKLEŞMİŞ MEVCUT SORUNLARIN TARAFLARI TATMİN EDECEK ŞEKİLDE ÇÖZÜMLENMESİ ŞART

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik çabaların hızlanmasında bölgenin stratejik önemini yansıtan birçok jeopolitik hesabın yanı sıra Doğu Akdeniz’deki Kıbrıs, İsrail, Mısır ve Lübnan gazının geleceğinin, nasıl yüksek değerli pazarlara ulaştırılacağının da önemli bir yer tuttuğu aşikar.

Avrupa’nın enerji güvenliğinin Rusya tarafından tehdit edilmesi ile bu yatakların önemi daha da arttı. Bu durum sadece gaz kaynaklarına sahip ülkeler, bu kaynakları çıkartıp talep pazarlarına sunmak isteyen yatırımcı şirketler ve enerji ikmal güvenliğinde çeşitlilik yaratmak isteyen AB ülkeleri için geçerli değil, doğal gazda yüzde 98 ithalata bağımlı Türkiye için de böyle.

Güney Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesindeki Afrodit adıyla bilinen 12. Parselde önemli doğal gaz rezervleri keşfedildi. Amerikan Noble Energy şirketi bu sahada yüzde 70, İsrailli ortakları Delek ve Avner ise yüzde 30 paya sahip. Noble, hissesinin üçte birini geçenlerde (sonradan Shell tarafından satın alınan) BG Group’a sattı. 2., 3. ve 9. Parseller ENI ve KOGAS konsorsiyumu, 11. ve 12. Parseller ise Total tarafından işletilecek. Ayrıca, Vassilikos bölgesinde inşa edilmesi planlanan, ancak yeterince kaynak bulunamadığı için rafa kaldırılan LNG tesisleri de hâlâ gündemde tutuluyor.

Bundan altı yıl önce Doğu Akdeniz’in İsrail deniz açıklarında Tamar, Leviathan ve yeni keşfedilen diğer irili ufaklı gaz sahaları sayesinde Tel Aviv’in stratejik önemi de arttı. Bu yeni kaynaklar, şayet iyi değerlendirilirse, hem İsrail’in ikmal güvenliği sorununu çözüp ekonomisini ve komşularıyla ilişkilerini biçimlendirmeye, hem de ortak bir güvenlik sistemi inşa etmeye katkı sağlayabilir.

Tabii ki, karamsar senaryoda, bunun tam tersi de olabilir. Ekonomik menfaat çatışmalarını ve jeopolitik çekişmeyi daha da şiddetlendirip enerji varlıklarını terörist hedefleri haline getirebilir, bölgenin zaten bıçak sırtındaki jeopolitik dengesini ve kırılgan güvenliğini tamamen baltalayabilir.

Bu itibarla, Doğu Akdeniz enerjisinin herkese “kazan-kazan” yararlar sağlayabilmesi için Tel Aviv ve Ankara’nın Lefkoşe, Kahire ve Beyrut ile ilişkilerinin de sağlıklı bir mecraya akması, kronikleşmiş mevcut sorunların tarafları tatmin edecek şekilde çözümlenmesi şart.

Mehmet Öğütçü

http://aljazeera.com.tr/gorus/kibrista-sorunu-cozmek-mi-dogu-akdeniz-gazina-pazar-olmak-mi

 

  • KUDÜS’TE GÖREVLİ AMERİKAN BAŞKONSOLOSU’NUN RAPORUNDA İSE KUDÜS’TEKİ TÜRK BAŞKONSOLOSUN KENDİSİNE “ELROM’UN İSTANBUL’A AŞIRI SAĞ VE SOL TERÖRİSTLERİ TAKİP İÇİN GÖNDERİLDİĞİNİ, ARAP TERÖRİSTLERLE YAKIN TEMASI OLAN TÜRK TERÖRİSTLER TARAFINDAN ONLARIN TALEBİ ÜZERİNE ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ” SÖYLEDİĞİNİ YAZMIŞTI

THKP-C’nin neden Elrom’u seçtiği ise hâlâ meçhul. Korumasız olması, kaçırılmasının kolay olması ilk sebepler. Ama başka iddialar da var.

İddialara göre Ephraim Elrom’la ilgili hem Deniz Gezmiş’in THKO’suna, hem de Mahir Çayan’ın THKP-C’sine istihbarat veren kişi İstanbul’da tıp okuyan Suriyeli Eşref Abaza’ydı. Abaza, Elrom Suikastı soruşturmasında gözaltına alındı. Ama MİT operasyonuyla. Çünkü Suriyeli öğrenci Sovyetler ve Suriye için casusluk yapıyordu. 1978 yılında bir takasla Suriye’ye iade edildiği haberleri çıktı.

Dönemin Ankara’daki İngiltere Büyükelçisi Roderick Sarell’in Londra’ya gönderdiği raporda da Elrom’un 1969 ve 1970 yazlarında Filistin Kamplarına silahlı eğitime giden solcu Türk öğrencileri takip ettiği, onun hedef seçilmesinin arkasında bu görevinin olabileceği yazılıydı. Kudüs’te görevli Amerikan Başkonsolosu’nun raporunda ise Kudüs’teki Türk başkonsolosun kendisine “Elrom’un İstanbul’a aşırı sağ ve sol teröristleri takip için gönderildiğini, Arap teröristlerle yakın teması olan Türk teröristler tarafından onların talebi üzerine öldürüldüğünü” söylediğini yazmıştı.

(Ephraim Elrom’un öldürülmesiyle ilgili bu yazıda da kaynak olarak kullanılan Rıfat Bali’nin Libra yayınlarından çıkan yeni kitabı “İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom’un İnfazı” tavsiye edilir)

Şalom’da yayınlanan Mois Gabay imzalı yazıdaki iddia ise daha da çarpıcıydı. Gabay “Elrom’un suikasta uğradığı tarih 22 Mayıs Nazi canisi Adolf Eichmann’ın Arjantin’de yakalanıp İsrail’e uçakla kaçırılmasından tam bir gün sonrası” olduğuna dikkat çekerek Elrom’un Suriye’ye kaçmış, yıllarca baba Esad’a danışmanlık yapmış, Eichmann’ın asistanı Alois Brunner’in içinde olduğu bir intikam saldırısında öldüğünü iddia etti. https://www.salom.com.tr/haber-91402-efraim_elrom_suikasti_ve_az_bilinen_gercekler__medyanin_bize_hatirlatmadiklari_.html

TURGAY OĞUR

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/yildiray-ogur/594744.aspx

 

Eskilerden

 

  • ANKARALI BİR YAHUDİNİN KISA HİKÂYESİ: HAYEM (HAYATİ) AMCA – TAHSİN YURTTAŞ

http://www.yerlifikirler.com/makale-detay.php?id=316

 

Netten seyredin

 

  • AUSCHWİTZ_RAYLARIN_SONUNDAKİ_'ÖLÜM_KAMPI

http://cyberspaceandtime.com/Auschwitz_Raylar%C4%B1n_sonundaki_'%C3%96l%C3%BCm_Kamp%C4%B1'-BBC_T%C3%9CRK%C3%87E/SczEAILVU00.video

 

Netten okumalar

 

  • MENEMEN OLAYI’NDA İDAMA MAHKÛM EDİLEN HAYİMOĞLU JOZEF – SERDAR KORUCU

http://www.avlaremoz.com/2016/12/23/menemen-olayinda-idama-mahkum-edilen-hayimoglu-jozef-serdar-korucu/

 

  • İSPANYA 524 YIL ARADAN SONRA YAHUDİLERE KAPILARINI AÇTI

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/431949.aspx

 

  • HİTLER “ÇOCUKLARI SEVERMİŞ” VE “MEMLEKETİ İÇİN FEDAKÂRLIK” YAPMIŞ! – SERDAR KORUCU

http://www.avlaremoz.com/2016/12/20/hitler-cocuklari-severmis-ve-memleketi-icin-fedakarlik-yapmis-serdar-korucu/

 

  • CIA'İN GÖZDESİ: ABD ADINA CASUSLUK YAPAN YAHUDİ SPORCU

http://www.gzt.com/spor/ciain-gozdesi-abd-adina-casusluk-yapan-yahudi-sporcu-2584206

 

  • BİNLERCE ÇOCUĞU TABUTLA KAÇIRDI - YAKALANINCA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTI

http://tr.newsner.com/binlerce-cocugu-tabutla-kacirdi-yakalaninca-gercekler-ortaya-cikti/hakkinda/muthis-tr,haberler-tr

 

  • BÜYÜK DİKTATÖR ADENOİD HYNKEL – NECATİ ÇITAK

http://haber.sol.org.tr/blog/kent-kultur-sanat/necati-citak/buyuk-diktator-adenoid-hynkel-180142

 

  • BERGAMA’NIN 140 YILLIK MİRASI YABETS SİNAGOGU

http://izmirdergisi.com/tr/dergi-arsivi/59-35inci-sayi/1463-bergama-nin-140-yillik-mirasi-yabets-sinagogu

 

Takılan tweetler

 

mahir ünsal eriş ‏@koenagadol  24 Ara

hag hanuka sameah lekulam / hanuka alegre a todos mis amigos i paryentes djudyos / mutlu hanukalar, iyi bayramlar tüm kutlayanlara

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Murat Hazinedar 🇹🇷 ‏@MHazinedar  24 Ara

Hz. Muhammed'in "Bir gün adaletle hizmet eden, bir yıl ibadet etmiş sayılır." hadis-i şerifi bugünkü saygı ve adaletin ifadesidir. #Hanuka

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

(((rivokkk))) ‏@Rivokhay   22 Ara

"Yahudileri gidiyorrr" haberlerinden bıkan Şalom yazarı @selinkandiyoti Buralardan gitmek...ama Mars’a diye yazmış

 

Selin Nasi ‏@selinnasi  24 Ara

Başbakan Yrd @VeysiKaynak :"Mavi Marmara sonrasında Yahudi kardeşlerimizin arabuluculuk gayretlerine şahitlik ettik."

 

David Walsh ‏@Dave_Breathnach  15 Ara

Üç sıkça sorulan soru: 1. Abi ajan mısın sen? 2. Musevi ile Yahudi arasındaki fark ne? 3. Ah, siz de mi sünnet oluyorsunuz!?

 

ivo molinas ‏@basyazar  23 Ara

Obama'nın giderayak İsrail'e attığı kazıktan tam bir ay sonra ABD'de tarihin en koyu İsrail destekçisi takım iktidara geliyor.İroninin dibi

 

Karel Valansi ‏@karelvalansi  25 Ara

İbadetini çelik kapılar ardında yapan biri için Ortaköy'de #Hanuka kutlamanın değerini tahmin edemezsiniz. Bu rüyayı gerçek yapanlara tşk!