Uganda’da 2000 kişilik Yahudi cemaati sinagog açtı

Bir zamanlar yönetim tarafından kanunsuz ilan edilen 2000 kişilik Uganda Yahudi Cemaati, iki okulu ve sosyal kulübü ile İsrail dini otoritesinden, Yahudiliklerini resmen onaylamasını talep ediyor.

Dünya
26 Aralık 2016 Pazartesi

Uganda’da Aba Yudaya olarak bilinen Yahudi cemaati, uzun yıllar ülkedeki Hıristiyanlardan baskı ve eziyet görmesine rağmen Yahudi geleneklerine bağlı olarak yaşamayı sürdürdü. 

Bir tepe üstünde bulunan okul binası ile sosyal kulübün arasına inşa edilen Uganda Sinagogu Amerikalı yardımsever bir çift tarafından finanse edildi.  Yardımsever Yahudi çiftin adı verilen ‘Sue and Ralph Stern Sinagogu’ 300 bin dolara mal oldu.  ABD’de yeşiva eğitimi almış olan Cemaat Başkanı Gershom Sizomu, geçtiğimiz yılın şubat ayında da Uganda parlamentosuna milletvekili olarak seçilmişti.  Uganda Yahudiliği 1970’lerde zamanın diktatörü İdi Amin tarafından kanunsuz olarak ilan edilmişti.

Bugün Yahudiliği kabul etmiş yaklaşık 2000 kişiden oluşan topluluk, İsrail Dini Otoritesi tarafından tanınmamakla birlikte, geçtiğimiz yılın mart ayında Yahudi Ajansı tarafından tanındı.