Mültecilere yardım kuruluşu HIAS ile tanışın

HIAS yıllarca mültecilere Yahudi oldukları için yardım etti, şimdi tüm mültecilere yardım ediyor, çünkü o bir Yahudi kuruluşu.

Dünya
23 Aralık 2016 Cuma

Mottosu “Hoş geldin yabancı” olan 135 yaşındaki kuruluş, Amerikan Yahudi cemaatleri tarafından finanse ediliyor. 

1881 yılında Rusya’yı ırkçılık nedeni ile terk etmek zorunda kalan Yahudilere yardım amacı ile kurulan kuruluş, tarihi boyunca 4.5 milyon kişiyi başta ABD olmak üzere değişik ülkelere yerleştirdi. 

HIAS aslında kuruluşun telgrafla haberleşme döneminde kullanılan telgraf kodu idi. 1909 yılında İbrani Yardım Vakfı ile birleşen HIAS’ın uzun  adı  İbrani (Yahudi) Mültecileri Koruma ve Yardım Vakfı.  (Hebrew Sheltering and Immigrant Aid) 

Ancak kuruluş günümüze sadece HIAS adı ile biliniyor.  Dünya çapında ofislere sahip kuruluş bugün tüm mültecilere yardımı bir görev, geçmişe ödenmesi gereken bir borç olarak görüyor.

Kuruluş bugün Yahudi cemaatlerine yönelik verdiği yardım reklamlarında “HIAS yıllarca mültecilere Yahudi oldukları için yardım etti, şimdi tüm mültecilere yardım ediyor, çünkü o bir Yahudi kuruluşu.” şeklinde bir ifade kullanıyor. 

Kuruluşun Genel Müdürü Mark Hetfield imzalı görev bildirgesinde ise şu sözler dikkat çekiyor: “Yahudi cemaati bu kutsal göreve kendini adamıştır, çünkü, ön yargının ve ırkçılığın nelere yol açabileceğini kimse bizden iyi bilemez.  Çaresiz bir mülteci olmayı, yabancı bir ülkede  gideceği yeri bilmemeyi Yahudilerden  iyi kimse bilemez. Amerika’nın yabancılara misafirperver olma geleneğini sürdürmeye ve  karanlığa ışık olmaya devam edeceğiz.”