İngiltere Başbakanı Yahudi aleminin Hanuka Bayramı’nı kutladı

İngiltere Başbakanı Theresa May, çarşamba günü yayınladığı mesajında Yahudi aleminin Hanuka Bayramı’nı kutladı. May, İngiliz Yahudi cemaatine olan yakınlığı ve kamuoyunda İsrail destekçisi tutumu ile biliniyor.

Dünya
23 Aralık 2016 Cuma

Yahudi tarihindeki Hanuka mucizesini günümüzün politik çatışmaları ile ilişkilendiren May, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Nasıl Macabiler, zulme,  baskıya boyun eğmemiş, inandıkları değerlerden asla vazgeçmemiş ve sonunda Tanrının mucizesi ile ödüllendirilmişse, biz de bugün batının değerlerini ve hayat tarzımızı, yeni tehditlere karşı sonuna kadar savunmalıyız.” 

2000 Yıl evvel Kudüs’ü Mısırlılardan alan Asur Yunan İmparatorluğuna karşı isyan eden Yahudi Macabiler, Yahudi toplumunu Helen (Yunan) kültürüne asimile etmek isteyen Kral Seleucus IV’e karşı büyük bir  mücadele vermişti. 

Sayıca kendinden çok üstün imparatorluk ordusunu yenilgiye uğratan komutanları Yehuda liderliğindeki  Macabiler, Yahudi Kutsal tapınağı Bet Amikdaş’ı yeniden düzenlerler. 

Hanuka’da iki mucize vardır bunlardan biri sayıca çok az olan Macabilerin zaferi, ikincisi, Tapınağı tekrar düzenlediklerinde buldukları bir günlük yağın kandilleri 8 gün yakmasıdır. 

Ancak Yahudi geleneği savaştaki zaferi değil mumların 8 gün yanmasını ön plana çıkarır.  Herşeye rağman inandıkları ahlaki değerleri savunan Yahudi savaşçılar tarihte Macabiler olarak bilinir. 

Macabi kelimesinin  manası ise İbranice “Mi Kamoha Ba’eilim Haşem”  ( Kim senin kadar güçlü Ey Yüce Tanrım) cümlesindeki dört kelimelerin baş harflerinden gelir.