İsrail ordusu teröristlere karşı yeni bir birlik kurdu

İsrail’in Yahalom Birliği, topyekun ya da konvansiyonel savaş taktiklerinden farklı olarak gayri nizami savaş konusunda eğitim alıyor.

Dünya
22 Aralık 2016 Perşembe

İsrail ordusunun istikam birlikleri ile elit kuvvetlerinin  karışımı olan birliğin en önemli görevi potansiyel teröristlerin kimyasal, biyolojik ve nükleer silahları ele geçirmesine engel olmak ve söz konusu tehditleri ortadan kaldırmak.

İsrail’in kuzey bölgelerinde konuşlanan birlik, özellikle İran’ın müttefiki Hizbullah örgütünün Suriye’den kitle imha silahı ele geçirmesi durumunda  oluşacak tehditleri bertaraf etmek için oluşturuldu.

Birlik hassas (Biyolojik- Kimyasal- Nükleer)  malzemelerin zararsız hale getirilmesi, teröristlerin yaptığı tünellerin ortaya çıkarılması, bubi tuzakları, canlı bombaya yaklaşım protokolü  gibi konularda uzmanlaşıyor. 

Birliğe seçilen askerler öncelikle elit kuvvetlerin standart eğitiminden geçiyor, ardından yer altı tünellerinin teknik yapısından, kitle imha silahlarına,  bomba uzmanlığından kimyasal silah tiplerine  yoğun teknik bir eğitim alıyorlar.

Günümüzde teröristler, tuzak bombalar ve intihara komandoları ile kendilerinden çok daha eğitimli ve ekipman üstünlüğüne sahip elit birliklere büyük kayıplar verdiriyor.

Terörist unsurlar düzenli ve eğitimli bir ordu karşısında hiçbir şansları olmadığını bildiklerinden konvansiyonel olmayan tuzak taktikler ile savaşıyorlar.  Yedioth Aharonot gazetesinde çıkan habere göre,  İsrail Ordusunun Yahalom Birliği son Gazze operasyonunda alınan dersler çerçevesinde kuruldu.  İsrail ordusu 2014’te yapılan Koruyucu Uç Operasyonunda düşmanın kurduğu bubi tuzakları dolayısı ile  büyük kayıplar vermişti.  TSK de  son olarak Suriye, El Bab’da yaptığı operasyonlarda en büyük kayıpların, silahlı mücadele ile değil  intihar saldırıları sebebi ile verildiğini açıklamıştı.