Ergen çocuklarımız ve biz ergen ebeveynler

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
21 Aralık 2016 Çarşamba

Bilmem tanır mısınız ‘Sıfır Kilometre Bızdıkları’ sitesinin kurucu ve aynı zamanda ‘Burcu İle Berk’in yazarı Defne Ongun Müminoğlu’nu. Kendisini çok takdir ederim ve takip ederim. Sitesinde yazdığı bir yazıdan alıntı yapmak isterim;

“İçimizdeki ergen aslında bizi hiç terk etmezmiş. Karşımıza başka bir ergen geldiğinde dert işte tam da bundan kaynaklanıyormuş. İki ergen çatışıyor anlayacağınız.”

Aynen katılıyorum. Çocuklarımız bizim içimizdeki bitmemiş meselelerimizi bize yansıtıyorlar. Hatta ve hatta bizim kendi döngümüzü kapatabilmemiz ve kendimizi şifalandırmamız için bize vesile oluyorlar. Bu vesile ile de kendi hayat deneyimlerini kazanmaya çalışıp kendi döngülerini yaşıyorlar. Bunu bir farkındalık içinde yaşarsak belki daha kolay atlatabiliriz. Bunu bir güç savaşına çevirir isek iki tarafında hasarla çıkacağı kesin. Kimin daha çok kayıp vereceğini bilmek ister misiniz? İnanın ki biz ebeveynler daha zararlı çıkarız bu savaştan.

Bu denge nasıl sağlanır? İnanın bende tam çözmüş değilim. Bazen beceriyorum. Bazen (ki bu en önemli konularda) beceremiyorum. Sanırım bu asla bitmeyen bir süreç ve öğreti hepimiz için. Tek bildiğim temelinde sevgi olursa ve mümkün olduğunca ‘ego’larımızı farkına varır isek işi daha çabuk çözüyoruz.

Bazen ergen bir ebeveyn olarak davransam da şunu kabul etmeliyim ki bu oğlumun ergenlik yaşları. Bu yüzden anne olmayı seçiyorum.

Sevgi ile kalın, içinizde ki ergeni kucaklayın ki evinizdekine de anlayışlı olasınız.

(http://sifirkilometrebizdiklar.com/ergenim-ergensin-ergen.html#comment-11049)

 

ZAMANE ÇOCUKLARI 2016’YI BİTİRİRKEN

ÇOCUKLAR İÇİN MÜZİKLİ MASALLAR

25 Aralık 15.00’te İş Sanat’ta dünyaca ünlü masal yazarı Andersen’in ülke ülke, şehir şehir dolaşıp derlediği masalların izinde, bilinmeyen diyarlara yapılan bu heyecanlı yolculukta, eğlenceli danslar, neşeli şarkılar, rengarenk ışıklar, ilginç maskeler, sürpriz bölümler, kısacası çocukların ilgisini çekecek her şey var!

SEKSEN GÜNDE DÜNYA TURU

24 Aralık 11.30’da Akbank Sanat’ta oynan bu klasik oyunu muhakak seyredin. Maceraperest Mr. Fogg, uşağı Pasaport ile birlikte, dünyanın her köşesini gezip görmek ve bunu rekor bir zamanda tamamlamak niyetindedir. Bunun için de bütün servetini harcar. Ancak peşinde tüm zamanların en muhteşem dedektiflerden biri olduğunun farkında değildir. Bu yolculuk için her yolu dener; gemilerden inip trenlere, hatta filllere biner. Londra’nın sisli çıkmaz sokaklarından egzotik Hint şehirlerine, Çin’den Amerika’ya, zamana karşı yarışır kahramanlarımız.

GARFIELD YENİ YIL HİKAYESİ

25 Aralık 13.00’te İzleyen herkesin eğlenceye doyacağı ‘Garfield Yeni Yıl Hikayesi”, aralık ayında TİM Fettah Aytaç sahnesinde sizlerle...

SERMET ERKİN İLLUZYON GÖSTERİSİ

24 Aralık 14.30’da Caddebostan Kültür Merkezindeki bu gösteride öğrenciler, herhangi bir tiyatro oyununu seyreder gibi kalmayıp, ilk dakikadan itibaren her an oyunun içinde aktif olmakta. İllüzyon gösterileriyle Sermet Erkin; komedi, heyecan, merak ve müzik dolu unutulmayacak bir saat yaşatıyor çocuklara.