Zihni berrak, mutlu ve güçlü çocuklar nasıl yetişir?

Son derece yaratıcı ve eğlenceli bir içerikle hazırlanmış programlarıyla, çocuklara kolay ve uygulanabilir tekniklerle farkındalık, rahatlama ve stres yönetimi konularını öğretmeyi amaçlayan Relax Kids İngiltere’de kurulmuş. Türkiye yetkilisi İlknur Hanım bizlere gençlerin ve çocukların kendi hayat yollarında ilerlerken, her durumda kendilerini daha mutlu, daha olumlu ve daha güçlü hissetmelerini sağlayacak yaşam becerileriyle güçlendirmek için sürdürdükleri programları açıkladı.

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
21 Aralık 2016 Çarşamba

Ufak oğlum İlker ile başbaşa kaliteli vakit geçirmek isteyip de, ne zaman ne de fikir üretemediğim bir dönemde birden RELAXS KIDS ve İlknur ile tanıştım. Oğlum ile her hafta başbaşa geçirmek üzere ona ve kendime bir program hediye ettim. Bunun ardından şuna karar verdim ki anda kalarak, tüm ilgimi ve zamanımı ona vererek oğlumla vakit geçirdiğim o kadar az zaman dilimi varmış ki hayatımda! Bu yaşadığım farkındalık beni hem üzdü hemde bir çalar saat görevi gördü. Geçirdiğimiz süre içinde, öncelikle eğlendik, -meli, -malı’larımızı bıraktık, birbirimizi farklı bir şekilde dinledik, gördük, tanıdık, birbrimize farklı bir acıdan dokunduk. Bu programı tüm çocuklara tavsiye ederim.

 Relax Kids, ne güzel bir isim, tüm günümüz çocuklarının, hatta yetişkinlerin bile biraz ihtiyacı olan bir gereksinim.  Bu programın kısaca ne olduğunu paylaşır mısın?

Relax Kids son derece yaratıcı ve eğlenceli bir içerikle hazırlanmış programlarıyla, çocuklara kolay ve uygulanabilir tekniklerle farkındalık, rahatlama ve stres yönetimi konularını öğretmeyi amaçlar. Bizler dinginliğin, farkındalığın ve pozitif bakış açısının zihin, özsaygı, özgüven ve duygusal dayanıklılık üzerine etki eden ana bileşenler olduğuna inanmaktayız. Bizim görevimiz çocuklara ve gençlere günlük hayat deneyimlerinde karşılaşacakları endişe ve stresi yönetmelerine yardım edecek araçlar sunmak.

Bizler gençlerin ve çocukların kendi hayat yollarında ilerlerken, her durumda kendilerini daha mutlu, daha olumlu ve daha güçlü hissetmelerini sağlayacak yaşam becerileriyle güçlendirmek istiyoruz!

Bu amaçla, 2011 Zihinsel Sağlık kategorisinde Nursing Standards ödülü alan yedi adımlı Relax Kids etkinliklerinde çocuklar eğlenceli ve dinamik oyunlarla yüksek enerji seviyesinden alınıp daha sakin enerji seviyelerine çeşitli yoga, masaj, nefes, pozitif düşünme ve meditasyon teknikleriyle geçiş yaparak bir yandan zihinsel ve duygusal olarak rahatlayıp diğer yandan da yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirmekteler.

 Bu programın kurucusu hakkında biraz bilgi verir misin lütfen?

Relax Kids 2001 yılında Marmeta Viegas tarafından İngiltere’de kuruldu. Halen 40’ın üzerinde ülkede, 1600’den fazla eğitimcisiyle yüzlerce okula ve onbinlerce eve girdi. Marneta 8 yaşından itibaren meditasyon yapan bir çocukmuş. Kendisi drama üzerinde eğitim almış. Zaman içerisinde fark etmiş ki çocukların odaklanma süreleri gittikçe düşmekte ve bunu geliştirmenin yollarını ararken önce çocuklar için meditasyon kitapları yazmaya başlamış. Hatta oluşturduğu programa finansal destek sağlamak için Dragons’ Den programına bile katılmış. Oradan destek sağlayamayınca annesinin ona ev almak için verdiği toplu parayı bu işe yatırmış. Ve gerçekten de çok iyi bir iş yapmış diyebilirim. Relax Kids’e katılan çocukların kendilerine giden yolda çok hızlı ilerlediklerini rahatlıkla söyleyebilirim.

 Hangi yaş grupları ile çalışıyorsunuz?

Relax Kids’in çok geniş bir yelpazesi var aslında. Baby mindful programıyla 0-2 yaş grubuna, Küçük Yıldızlar programıyla 2-5 yaş grubuna, Sihirli Maceralar programıyla 5-11 yaş aralığına, Chill Skills programıyla 11 yaş üzeri ergenlere, Just Relax programıyla ise ebeveynlere hitap etmektedir. Biz ilk olarak 5-11 yaş grubuna yönelik çalışmalara ağırlık verdik. Önümüzdeki dönemde ergen ve ebeveynlere yönelik programların çalışmalarına da başlayacağız.

 Kısaca bu programın kazanımları ne olur katılımcılar için?

Baktığımız zaman günümüzde çocukların büyük bir çoğunluğu çeşitli spor etkinliklerine katılmaktalar. Bu onların bedensel gelişimleri için bir gereklilik olmakla birlikte, insan sadece ‘bedenden’ oluşan bir varlık değil. İnsan bir üçlemenin bütünüdür. Beden-Ruh ve Zihin. Tek ayağın beslenmesi maalesef yeterli olmuyor. Relax Kids ile çocukların duygusal (ruhsal) ve zihinsel gelişimlerini desteklemeyi hedeflemekteyiz.

Günümüzde hızlı modern hayat ve akıllı telefonların, tabletlerin yanlış kullanımı çocukların beyin gelişimi üzerinde çok olumsuz etkiler yapmakta. Özellikle oynanan kurgulu oyunlar, çocukların korku merkezini uyararak onları daha gergin, endişeli ve kaygı dolu yaparken, skor yaptıkları oyunlar ise beyinlerinin ödül merkezini uyararak onların devamlı isteklerinin hemen şimdi karşılanması yönünde etkileyip sabredemeyen odaklayamayan bireyler olarak yetişmelerine neden olmakta. 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki günümüzde her 10 çocuktan birinde ciddi ruhsal ve davranışsal bozukluk görülmekte. Her 5 çocuktan biri günlük hayatın kendilerini strese soktuğunu, yüzde 30’u ise uykuya dalmakta zorluk yaşadığını belirtmişken, ebeveynlerin sadece yüzde 8’i bu durumun farkındalar maalesef. Lise ve üniversite çağına gelmiş çocukların dikkat süreleri 15 dk’dan 3 dk’ya düşmüşken, ilköğretim çağındaki çocuklarda durum çok daha vahim boyutta. Bu yaş grubu çocukların dikkat süreleri sadece 8 sn.

Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli olarak nefes ve meditasyon yapan kişilerin beyin yapıları olumlu olarak değişmekte. Bu kişilerin korku merkezleri fiziksel olarak küçülmekte böylelikle daha az endişeli ve kaygılı olup, empati, odaklanma, yaratıcılık, karar verme ve planlama yapmaktan sorumlu olan prefrontal merkezleri geliştiğinden daha doğru düşünce ve davranış içerisinde olabilmekteler.

Açık söyleyeyim Relax Kids’le öğretilen diyafram nefesi ve meditatif  çalışmalar kesinlikle bir gerekliklik ve çocuklarımız için yapabileceğimiz en önemli yatırımlardandır.

 Relax Kids okullarda çok faydalı olacak bir programa benziyor, bu konuda Relax Kids nerede duruyor?

Dünyada gelişen trend olarak okullarda artık tıpkı beden eğitimi gibi farkındalık eğitimleri de verilmekte. Bunların sonucunda sakin ve odaklanan çocuklar yetiştiğinden çocukların hem akademik başarıları artıyor, hem de okullarda görülen şiddet, akran zorbalığı gibi disiplin suçlarıyla beraber, okuldan atılma oranları da düşmekte.

Relax Kids programı İngiltere müfredatına uygun bir içerikle hazırlandığından, özellikle Birleşik Krallık’ta birçok binlerce derslikte uygulanıyor. Benim hayalim ise bunu Türkiye’de de gerçekleştirmek.

Bu okullardan biri olan Knowsley’deki Sylvester Okulu, NFER (National Foundation for Educational Research - Ulusal Eğitim Araştırmaları Vakfı) Duygusal Farkındalık Ölçme ve Değerlendirme Kriterlerini kullandığından, Relax Kids programının sosyal ve duygusal açılardan yarattığı etkileri doğrudan ölçebilmekteydi. Buna göre üç yıllık Relax Kids Eğitimi ardından öğrencilerin yüzde 91’i NFER ölçeğine göre ortalamanın üzerinde ve ortalamanın çok üzerinde sonuçlar aldılar.

Okul, öğrencilerin davranışlarında da dramatik bir gelişmeyi ölçebildi. Bir yıl sonra ciddi şiddet veya saldırganlık içeren vakaların sayısı yarı yarıya azalırken, ikinci ve üçüncü senelerde bu azalma hızla devam etti ve yıllık ortalama 19 olan okuldan atılma vakalarının sıfıra indiğini rapor etmiştir.

Relax Kids programını uyguladığı üç yılın sonunda Ofsted (Office for Standards in Education, -Eğitim Standartları Ofisi) okula duygusal sağlık, kişisel gelişim ve çevre bilinci konularında Üstün Performans derecesi verdi. Knowsley Eğitim Birliği sonuçlardan o denli etkilendi ki, Borough bölgesindeki tüm 57 okula Relax Kids programı tanıtıldı. Darısı bizim çocukların başına diyeyim…

Relax KIds’in  amacını kısaca anlatabilir misin?

Amacımız zihni berrak, kalbi açık nesiller yetiştirmeleri için ailelere yardımcı olmak. Çocuklar, duygularını tanımlayarak, öfkelerine, kızgınlıklarına kapılmadan kendilerini durdurmanın yollarını öğreniyorlar. Daha sakin ve dingin kalmayı beceren çocuklar, kabullenilmemiş duygularının etkisinde kalmadan, çünkü kaygı, korku, öfke gibi duyguların normal olduğu öğretildiğinden, daha doğru seçimler yaparak daha mutlu hayatlar sürebilirler. Kısaca çocuklara hayatlarında karşılaşacakları deneyimlere ‘tepki’ vermek yerine ‘cevap’ vermeyi öğretmeyi amaçlıyoruz. Aslında hepimizin bilmesi gereken niteliklerden bahsediyoruz.