Ağlama Duvarında Ortodoks olmayan törenler yasaklanacak mı?

Dünya
21 Aralık 2016 Çarşamba

İsrail’de hükümet ortağı olan partilerden 16 milletvekilinin verdiği bir yasa tasarısı tartışma yarattı. Tasarıda Ağlama Duvarı olarak bilinen Kudüs’teki eski tapınağın Batı Duvarında yapılacak dini tören ve seremonilerin sadece Ortodoks (geleneksel – dindar) esaslara göre yapılması talep edildi.

Batı Duvarı’nın İbranice ismi olan Kotel Yasası olarak da anılan yasaya göre Batı Duvarının hukuki statüsü İsrail Hahambaşılığı ve Hahamlar Kuruluna bağlanacak. Duvarda sadece bu kurulun belirlediği Ortodoks kurallara göre tören ve dualar yapılacak. Bu kurallara göre hâlihazırda yapılan, kadınların tallet ve tefilin giymesi, Tevrat okuması, Şofar üflenmesi gibi modern törenler yasaklanmış olacak. Bunun yanı sıra Ortodoks inanışa sahip olmayan Reformist ve Muhafazakâr Yahudilik mensupları da kendi törenlerini düzenleyemeyecek.

Yasaya uymayanlar 10 bin İsrail Şekeli (yaklaşık 9150 TL) ve 6 ay hapis ile cezalandırılabilecek.

Yahudilerin İsrail’e göçünü sağlama amaçlı kurum Yahudi Ajansı’nın başkanı Natan Sharansky ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede yasa tasarısını eleştirdi. Sharansky Batı Duvarı’nın Yahudileri birleştiren bir mekân olması gerektiğini, söz konusu yasanın ise Yahudilere ayrım getirdiğini söyledi. Sharanksy ayrıca böyle bir yasanın Yahudi diasporası ile İsrail’in arasını açacağını da belirtti.