“Elçilik kararı için henüz erken”

ABD’nin yeni seçilen Başkanı Trump’ın danışmanları cuma günü yaptıkları açıklamada, Trump’ın seçim kampanyası döneminde ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması sözüyle ilgili bir karar vermek için henüz erken olduğunu belirttiler.

Dünya
21 Aralık 2016 Çarşamba

Trump’ın yardımcısı Jason Miller gazetecilerle telefonda yaptığı konferans görüşmesinde verdikleri söze sıkı sıkıya bağlı olduklarını dile getirdi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Trump 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralacak. Geçtiğimiz günlerde David Friedman’ı İsrail Büyükelçisi olarak atadı. Konuyla ilgili diğer kararları vermek için henüz daha çok erken.”

Öte yandan Filistinli üst düzey bir yetkili, Başkan Trump’ın elçilik kararını yerine getirmesi halinde İsrail ile süregelen barış sürecinin bozulacağına dikkat çekti.

FÖY Genel Sekreteri Saeb Erekat da konuyla ilgili olarak, “ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump’ın, Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasına ilişkin daha önce verdiği sözü yerine getirmesi durumunda, İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci ihtimali ortadan kalkacak ve bölge kaosa sürüklenecek. Kudüs’ün statüsü İsrailler ile Filistinliler arasında tartışılmalıdır” yorumunda bulundu.