Hanuka, Hollanda’da Donut’ı nasıl gelenek yaptı

Yaklaşmakta olan Yahudi aleminin Hanuka Bayramı’nda yenen geleneksel tatlılar genellikle yağda kızarmış olanlardır. Bunun sebebi Hanuka Bayramı’nın bir yağ mucizesi olmasından kaynaklanmaktadır.

Dünya 0 yorum
16 Aralık 2016 Cuma

Yahudi toplumu  yüzyıllardır geçirdiği acı tatlı olayları yemeklerinden giyim tarzına gelenekselleştirmesi ile ünlüdür.  Dolayısı ile günümüzün modern Donut çeşitleri de yağda kızardığı için Hanuka Bayramı’nda İsrail ve dünyanın değişik ülkelerinde özellikle tüketiliyor. 

İsrail’de İbranice Sufganiyot olarak bilinen Donut çeşitlerinin çok tüketilmesi sağlık açısından tavsiye edilmese de, Hanuka Donutları her bayramda Avrupa’dan ABD’ye yoğun olarak tüketiliyor.

Hollanda da, oliebollen olarak isimlendirilen donutlar kasım ayından yeni yılın ocak ayı sonuna kadar satılıyor. Hanuka Bayramından bağımsız olarak ülkede kış aylarında trend olan bu tatlı, bir görüşe göre Hanuka kaynaklı. 

Yemekler ve tarihleri konusunda uzman olan Hollandalı Jonah Freud, 2012 yılında kaleme aldığı kitabında, ülkede sokaklarda satılan oliebollenlerin kökeninin Avrupa Yahudi kültürüne dayandığını iddia ediyor.

 

 

 

2 Yorum