İsrail’de mini etek eylemi

İsrail meclisi Knesset’te sekreterler kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için söz birliği yaptılar, mini etek giydiler.

Dünya
15 Aralık 2016 Perşembe

Protestonun sebebi dizden 5 cm yukarıda  etekle meclise girmeye yasak getirilmesi.  Geçtiğimiz hafta birçok sekreter ve milletvekili yardımcısı kıyafetlerinden dolayı meclise alınmayarak evlerine geri gönderildi.   Kıyafet yönetmeliğini protesto edenlerden biri de Zionist Union (Siyonist Birlik) Partisi Milletvekili Manuel Trajtenberg  oldu. 

Trajtenberg, JTA’nın haberine göre, kadınlara destek olmak amacı ile ceketini ve gömleğini çıkararak, atlet ile Knesset binasına girmeye teşebbüs etti.  Trajtenberg’in güvenlik görevlileri ile tartışması sırasında kadınlara “en iyisi kara çarşafla gelin” şeklinde seslenmesi de dikkat çekti. 

Knesset İdari Müdürü Albert Saharovitch basına yaptığı açıklamada, meclis kıyafet yönetmeliğinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını, sadece zaten  var olan tüzüğü tam olarak uygulamak için polise emir verildiğini belirtti.  

Knesset’in web sitesinde de olan kıyafet yönetmeliğine göre, uygun kıyafet mecliste zorunlu.  Buna göre omuzları açık bırakacak askılılar, kısa şortlar ve 5 cm’den fazla diz üstü olan mini etekler ile meclise girmek yasak.  Bunun dışında, tokyo, sabo, terlik veya üzerinde politik sloganlar yazan tişörtler veya yırtık pantolonlar da yasak kapsamında. Yukarıdaki kurallar 14 yaşından küçükler için geçerli değil.