İsrail Başbakanı Netanyahu Azerbaycan ve Kazakistan’ı ziyaret etti

Geçtiğimiz salı ve çarşamba günleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sırası ile Azerbaycan ve Kazakistan’ı ziyaret etti.

Dünya
15 Aralık 2016 Perşembe

Netanyahu, Azerbaycan’da Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. İsrail Başbakanı 20 sene evvel de ilk başbakan olduğu dönemde Aliyev’in babasını ziyaret etmişti. 

Laik ve nüfusunun yüzde 98’i Müslüman olan Azerbaycan ile İsrail arasındaki sıcak diplomatik ilişkiler dikkat çekiyor. Birçok alanda işbirliği yapan iki ülkenin dostluğu sınır ülkesi İran’ın endişe konusu. 

Netanyahu, çarşamba günü de Kazakistan Devlet Başkanı  Nursultan Nazarbayev ile bir görüşme yaptı. İsrail Başbakan’ın Nazarbayev ile yaptığı ortak basın toplantısında, Kazak Başkanı’nın aşağıdaki sözleri Tahran’a iletmesini istedi: “İran bizi tehdit etmesin, biz tavşan değiliz, biz bir kaplanız. Bizi tehdit edersen sonunda sen zarar görürsün.”  Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev önümüzdeki hafta İran’a resmi bir ziyaret yaparak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek. 

Netanyahu, Nazarbayev’i ziyaret ederek  çoğunluğu  Müslüman olan  bu ülkeye ilk giden İsrail Başbakanı oldu.  Netanyahu ziyaret sonrası basına, İsrail’de yaşayan yaklaşık 30 bin Kazak  Yahudi’nin ülkenin elçisi olduğunu belirterek Kazakistan’da Yahudilere karşı bir ayrımcılık yapılmadığının altını çizdi. 

Netanyahu, Nazarbayev ile el sıkışması sırasında resim çeken gazetecilere de şu sözleri sarf etti: “Görüyorsunuz  İsrail’in başbakanı Müslüman bir ülkenin başbakanı ile el sıkışıyor, ülkeleri işbirliği içinde, umarım bu dünyaya örnek olur.”