Mısır’da kiliseye bombanın ardından üç günlük yas

Pazar sabahı Mısır’ın başkenti Kahire’de Kıptilere ait bir kilisede meydana gelen patlamada 25 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı henüz üstlenen olmamasına rağmen Mısır nüfusunun yüzde 10’nu oluşturan Kıptilerin daha önce cihatçı saldırıların hedefi olduğu biliniyordu.

Dünya
12 Aralık 2016 Pazartesi

Mısır Sağlık Bakanlığı saldırıda en az 31 kişinin yaralandığını açıkladı. Olayı siyasi ve dini liderler sert bir dille kınarken Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah el Sisi üç günlük ulusal yas ilan etti.

Sabah erken saatlerde gerçekleşen patlama Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği II. Tawadros’un bulunduğu Saint Mark Katedralinin yakınlarındaki St. Peter ve St. Paul Kiliselerinde meydana geldi.

Patlama sırasında kilisenin camlarının kırıldığı, oturma yerleri ile mermer sütunlarının hasar gördüğü belirtildi. Güvenlik görevlileri patlamada 12 kilogramlık patlayıcının kullanıldığını dile getirdi.

Olayın ardından bir grup halk toplanarak patlamayı protesto etti ve Mısır İçişleri Bakanı’nın istifasını istedi.

Pazar günü gerçekleşen patlama, 2011 yılında Mısır’ın İskenderiye kentinde bir kilise yakınında otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 20’den fazla kişinin öldürüldüğü olaydan sonraki en kötü saldırı olarak nitelendirildi.

Mısır Başbakanı Şerif İsmail, “Müslüman ve Hıristiyan, tüm halkımız bu kara terör olayının karşısında kenetlenmiş durumda” diye konuştu.

El Sissi de yaşanan olayı ‘nefret uyandırıcı’ diyerek lanetledi ve “Mısır böylesine korkunç olayların karşısında daha da güçleniyor ve birlik oluyor” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan resmi açıklamada Kıpti kilisesine yapılan saldırı lanetlendi. Açıklamada, “İsrail, kurbanların ailelerinin ve bütün Mısır’ın acısını paylaşıyor. Güçlerimizi birleştirip terörizme karşı birlikte savaşmalıyız” ifadeleri yer aldı.