Kongre, füze savunma programı için 600 milyon doları onayladı

İsrail için 600 milyon dolarlık füze savunma programı, Amerika Kongresi tarafından onaylanan savunma yasasına dâhil edildi.

Dünya
12 Aralık 2016 Pazartesi

Senato, ABD Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı onaylamasından bir hafta sonra 619 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı perşembe günü onayladı ve Amerika Başkanı Barack Obama’nın imzasını bekliyor.

Tasarı, İsrail’in Demir Kubbesi ve David’s Sling ve Arrow 3 gibi füze savunma programlarına yönelik satın alımların yanı sıra ortak ABD-İsrail araştırma ve geliştirmesini onayladı.

ABD-İsrail işbirliği için diğer maddelerden bir başkası da, son yıllarda Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas militanlarının tercih ettiği tünel savaşı ile mücadeleyi içeriyor.

AIPAC, İsrail’in güvenlik zorluklarıyla karşı karşıya olduğu gerekçesiyle Kongre’ye fonlamayı ayrı ayrı onaylama çağrısında bulundu.

Füze savunma paketi, ABD ve İsrail’in 2007 yılında imzaladığı 10 yıllık bir anlaşmaya göre, Birleşik Devletler’den her yıl alınan yaklaşık 3 milyar dolarlık yardımdan ayrı olacak. Bu anlaşma Obama ve Netanyahu hükümetleri arasında yaz boyunca görüşüldü ve önümüzdeki on sene boyunca yılda ortalama 3,8 milyar dolarlık fon aktarılacak.

Yeni anlaşmanın bir parçası olarak, İsrail önümüzdeki iki yıl için Kongre’den 3,8 milyar doların haricinde herhangi bir ek yardım fonu talep etmeyecek.