Nobel ödül gecesinde Dylan’ın sözleri vardı kendisi yoktu

Edebiyat Nobel Ödülü alan Bob Dylan, uzaktan İsveç Akademisine teşekkür etti.

Kültür
14 Aralık 2016 Çarşamba

Nobel ödüllü şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan, cumartesi gecesi yapılan törene yolladığı mesajında ödül için İsveç Akademisine teşekkür ederken, yaşadığı onurun en az ‘aya çıkmak kadar az bir ihtimal’ olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

ABD’nin İsveç Büyükelçisi Azita Raji tarafından okunan mesaj  şöyle devam etti: “… Şahsen aranızda olamadığım için üzgünüm, fakat tüm kalbimle sizinleyim ve bu prestijli ödülü kazanmaktan büyük onur duyuyorum… Eğer herhangi biri bana Nobel Ödülünü kazanmak için ufacık bir şansım olduğunu söyleseydi, bunun aya çıkmamla aynı ihtimalde olduğunu söylerdim…”

Medyadan çekinen Dylan haftalarca takındığı sessizlikle Nobel Ödüllerini 13 Ekim’de ilan eden İsveç Akademisini sinirlendirdikten sonra nihayet 870 bin dolarlık edebiyat ödülünü kabul etti. Törene katılmayacağını ise öncesinden söylemişti.

Geçtiğimiz haftalarda Nobel’in bir övünç kaynağı olarak kabul edildiği İsveç’te bu konu geniş bir şekilde tartışılmıştı. Akademiden bir üye Dylan’ı ödülün anonsundan sonra sessiz kaldığı için ‘kibirli’ ve ‘kaba’ olarak nitelendirmişti.

 

Patti Smith şarkının  sözlerini unutunca

Ödül töreninde Dylan’ın yerine şiirsel punk rock şarkılarıyla bilinen efsanevi şarkıcı Patti Smith, Dylan’ın ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ şarkısını seslendirdi. Bir noktada şarkının sözlerini unutan Smith şarkıya yeniden başlamak zorunda kaldı; ancak yine de empati dolu alkışlarla uğurlandı. Dylan haricinde tüm Nobel kazananları İsveç Kralı Carl 16. Gustaf’ın elinden altın madalyalarını ve diplomalarını almak için Stokholm Belediye Binasındaki 1300 kişilik bankette hazır bulundular.