Romantik casusluk öyküsü

Robert Zemeckis ‘MÜTTEFİK’te savaş-casusluk türünün başarılı bir örneğine imzasını atıyor

Viktor APALAÇİ Sanat
14 Aralık 2016 Çarşamba

Altı Oscar Ödüllü ‘Forrest Gump’ başyapıtının yaratıcısı Robert Zemeckis, türler arasında dolaşmaktan hoşlanan bir yönetmen. İkinci Dünya Savaşı fonunda, Kanadalı bir İngiliz ajan ile Fransız direniş savaşçısı bir ajanın tutkulu aşk öyküsünü anlatan film, görev, şüphe, sorumluluk, ihanet gibi temaların hakkını veriyor. Fas’ın Casablanca şehrinde başlayan, Vichy’de süren, Londra’da noktalanan film, casusluk türünün unutulmaz başyapıtı ‘Casablanca’ üzerinden Hollywood’un parlak dönemine saygı duruşunda bulunuyor. Magazin basını, Angelina Jolie’nin boşanma kararı almasında filmin başrollerini paylaşan Brad Pitt- Marion Cotillard arasında filizlenen aşk ilişkisinin rolü olduğunu ileri sürmüştü.

 

‘ALLİED’

Yön: Robert Zemeckis

Sen: Steven Knight

Gör: Don Burgess

Müz: Alan Silvestri

Kostüm: Joanna Johnston

Oyn: Brad Pitt- Marion Cotillard- Lizzie Kaplan- Jared Harris- Camille Cottin- Daniel Betts- Vincent Latorre- Sally Messham

 

Kendisine En iyi Yönetmen Oscar Ödülü’nü getiren (aralarında En iyi Film, En İyi Senaryo ödüllerinin de bulunduğu) altı Oscarlı ‘Forrest Gump’ (1994) başyapıtının yaratıcısı Robert Zemeckis, türler arasında dolaşmaktan hoşlanan bir yönetmen.

64 yaşındaki Chicago doğumlu usta, atmosfer yaratmadaki becerisi bilinen, sürükleyici anlatımı ve tür sinemasının kodlarını çok iyi tanımasıyla öne çıkan bir yönetmen.

Kendisine şöhret kazandıran üç filmlik ‘Geleceğe Dönüş/ Back To The Future’ serisi (1985-90), bilimkurgu türüne yeni bir soluk kazandırmıştı.

Son filmi ‘Müttefik/ Allied’, konusu İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen etkileyici bir romantik savaş melodramı.

1942 yılında Afrika’da, Fas’ın Casablanca şehrinde bir araya gelip, Parisli karı- koca rolünü oynayarak bir Alman büyükelçisine suikast düzenleyen iki ajanın öyküsünü anlatan film, savaş- casusluk türünün başarılı bir örneği.

Bu türün rakipsiz önderi Michael Curtiz’in unutulmaz klasiği ‘Casablanca’yı (1942) akla getiren açılış sahnesiyle ‘Müttefik’ Hollywood’un parlak dönemine saygı duruşunda bulunuyor.

Bölgeye paraşütle inen Kanadalı istihbarat subayı, İngiliz ajan Max Vatan (Brad Pitt) ve suikastı birlikte gerçekleştirmek için kendisini bekleyen, Fransız direniş savaşçısı ajan Marianne Beausejour’un bir araya gelmeleri, ‘Casablanca’ya selam sarkıtıyor.

Tek eksik, bu filmin karakterlerinden Sam’ın piyano eşliğinde söylediği efsanevi ‘As Time Goes By’ şarkısı.

‘Mütteffik’in senaryosunda, Oscar’a aday gösterildiği, Stephen Frears’ın ‘Kirli Tatlı Şeyler/ Dirty Pretty Things’ (2002) ve David Cronenberg’in ‘Şark Vaatleri/Eastern Promises’ (2007) filmlerinden tanıdığımız Steven Knight’ın imzası var.

İngiliz senarist, tek kişilik dram ‘Locke’ta olduğu gibi, tutmuş belli formüllere yaslanan, gişesi garantili filmlerin işini bilir senaristi olarak tanınıyor.

Ancak ‘Müttefik’in boşluklar barındıran yapay senaryosu zaman zaman inandırıcı olamıyor. Esasen süresi uzun tutulmuş, zaman zaman temposunu kaybeden ‘Müttefik’in Robert Zemeckis’in filmografisinde önemli bir yeri olacağını söylemek güç.

Ancak Forrest Gump’ta birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Don Burges’in savaş sahnelerindeki etkileyici görselliği, filmin çarpıcı ve sürpriz finali, iki müthiş oyuncusu Brad Pitt ile Marion Cotillard’ın tutan kimyaları, ‘Müttefik’i izlenmeyi hak eden bir film yapıyor.

 

ÇİFT TARAFLI AJAN MI?

Film, duygusal, kırılgan ve tutkulu bir aşk öyküsünü, Alfred Hitchcock’u akla getiren, kuşku yüklü psikolojik gerilimli bir casusluk olayına harmanlayarak anlatıyor.

Üstlendikleri çok riskli bir görev sırasında tanışıp birbirlerine âşık olan Max- Marianne çiftinin, Fas’ta başlayıp, işbirlikçi Fransa’nın merkezi Vichy’de süren, Londra’da noktalanan serüvenleri, çok parçalı bir yapı barındırıyor.

26 ülkenin, Avrupa’yı saran Nazi tehdidi ile savaşmak için Müttefik Güçler’i oluşturduğu, bombalar altındaki İngiltere’de yaşayan, bir kız çocukları da olan çiftin mutluluğu, Max’ın Marianne’ın Alman ajanı olduğu şüphesiyle sarsıntı geçirir.

Üstlerinin Marianne’in çift taraflı çalışan bir Alman casusu olduğu istihbaratını çürütmek, karısının masumiyetini kanıtlamak için Max bütün yollara başvurur.

Kurdukları mutlu yuvalarında minik kızları Anna’yı büyütürken gördüğümüz çiftin yaşantısı kumanda merkezinden gelen bir telefonla sarsıntıya uğrar. İkili aşklarının, savaşın büyük baskısına direnip direnmemenin sınavını vermek zorunda kalmıştır. Film bu bölümde evlilik kurumunu sorguluyor.

Film sürpriz bir finalin ardından Kanada’da noktalanır.

Görev, şüphe, sorumluluk, ihanet ve cesaret gibi temaların hakkını veren film, baştan sona eksilmeyen bir ilgiyle izleniyor.

Bunda Zemeckis’in atmosfer yaratmadaki becerisinin, sürükleyici sinema dilinin, kameraman Don Burgess’in birinci sınıf görüntü çalışmasının, Alan Silvestri’nin özenli müzik partisyonunun, Joanna Johnson’un kostümlerinin ve uyumlu bir oyuncu kadrosunun varlığının etkisi var.

BİRAZ DA MAGAZİN

Sinemanın en yakışıklı jönleri arasında gösterilen Brad Pitt ile Fransızların en güzel aktrislerinden biri olan Marion Cotillard’ın ateşli sevişme sahneleri magazin basınının diline dolanmışken, Angelina Jolie 11 yıllık hayat arkadaşından boşanacağını ilan etti.

Pitt ile Cotillard, kimyalarının uymasıyla filmde ideal bir çift olmuşlar, Cotillard partnerine Paris aksanı ile Fransızca konuşmasında hocalık etmişti.

Angelina Jolie’nin Pitt ile evliliğini sonlandırma kararına, magazin basını, Pitt ile Cotillard arasında yaşanan ilişkinin neden olduğu dedikodusunu yaymıştı.

Fransız aktris bu söylentileri yalanlarken, Pitt suskun kalmayı yeğlemişti. Cotillard’ın aktör-yönetmen Guillaume Canet ile 10 yıllık mutlu beraberliğini bilenler, çekimler sırasında filizlendiği söylenen aşk ilişkisine ihtimal tanımadılar.

Garip bir tesadüf ama Angelina Jolie- Brad Pitt aşkı, ‘Müttefik’ gibi bir ajan filmiyle başlamıştı. Geçen yıl izlediğimiz ‘Hayatın Kıyısında/ By The Sea’ filminde Jolie- Pitt, heyecanını kaybeden evliliklerini, Fransa’nın bir sahil kasabasında geçirecekleri bir tatil esnasında kurtarmaya çalışan bir çifti canlandırmışlardı.

Son derece anlamlı bir yüzü olan Marion Cotillard, mimikleriyle, duyguları aktarmadaki becerisi ve oyun gücü ile partnerini gölgede bırakıyor.

Brad Pitt, Quentin Tarantino’nun Nazi avcısı Amerikalı Yahudi komandoyu canlandırdığı ‘Inglourious Basterds’ ve tank birliği komutanını oynadığı ‘Fury’den sonra ‘Müttefik’te üçüncü kez bir II. Dünya Savaşı kahramanı oluyor. Filmde komutan Frank Heslop’u oynayan Jared Harris, 70’li yılların efsanevi aktörü Richard Harris’in oğlu.