İkinci Dünya Savaşı’nın ateşi altında iki fakülteyi bitiren adam: Aron Angel

İki gün ara ile iki üniversite diploması…

Naim GÜLERYÜZ Kavram
14 Aralık 2016 Çarşamba

Evet, Nerede kalmıştık?  Aron Angel, ablasının Paris’te dört üniversite arasında yaptığı seçimde belirlediği üniversite rektörünün, İstanbul’da tanıştığı Prof Henri Prost olması tesadüfünün şaşkınlığını yaşıyordu1. Devamını yine kendi ağzından dinlemeyi sürdürelim:

“Derslere başladıktan bir hafta sonra rektör (Prof. Henri Prost) beni yanına çağırdı. Belgelerimi incelediğini, İstanbul’da Mühendislik Okulunda devam ettiğim yüksek fizik, kimya ve matematik derslerinin Paris’te de ilk iki yıl okutulduğunu, istersem sınava girip başardığım taktirde bu ilk iki yıllık öğretimden muaf tutulabileceğimi ifade etti. Derhal kabul ettim ve belirtilen tarihlerde sınavlara girip başarılı oldum ve iki yıl kazandım.

Birkaç gün sonra Prof Prost yine beni çağırtıp Şehircilik (Urbanisme) okumak isteyip istemediğimi sordu. ‘Müdür Bey, dedim. Ailemde okuma sevgisi sonsuz. Ancak Fakültede dersler sabah 8.30 da başlıyor, öğlen kantinde yiyor ve akşam 5.30 da çıkıyoruz. 20 km ötede bir üniversitede nasıl okuyabilirim ki?’ ‘Bakın’, dedi, ‘ben burada müdürünüzüm, orada da baş öğretmen. Dersler arası on beş dakika. Her iki okulun tam önünde metro istasyonu var ve süresi yaklaşık sekiz dakika. İki fakülteyi aynı kampusta imiş gibi takip edebilirsiniz. Ben programı ona göre düzeltebilirim. Ne dersiniz?’ Derhal kabul ettim ve Paris Üniversitesi Institut d’Urbanisme, Sorbonne’a da kaydımı yaptırdım. Bir robot gibi hareket ederek İkinci Dünya Savaşı’nın ateşi altında her iki fakülteyi de beraber bitirdim.

Böylece ‘Universite de Paris, Facultés de Droit et des Lettres Institut d’Urbanisme’ diplomamı 8 Haziran 1940 Cumartesi, ‘Ecole Spéciale d’Architecture de Paris’ diplomamı da ikincilik derecesi ile 10 Haziran 1940 Pazartesi günü almış oldum. İki gün ara ile! Halen düşündükçe inanamıyorum.

 

  1Bakınız: Şalom, 30 Kasım 2016.

Kaynak: Naim A. Güleryüz’ün Aron Angel’le röportajı (Temmuz-Ağustos 2006)

 

 

 

Yıl 1938-1939. Aron Angel’in Institut d’Urbanisme Öğrenci Kimlik Kartı.