Trump’ın Başdanışmanı: “ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak önceliğimiz olacak”

Seçilmiş Başkan Donald Trump’ın başdanışmanlarından Kellyanne Conway, konservatif görüşü ile bilinen radyo spikeri Hugh Hewitt’in programında, Donald Trump’ın İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını belirtti.

Dünya
13 Aralık 2016 Salı

Conway, şöyle konuştu: “Elçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması Seçilmiş Başkan Trump için önemli bir öncelik. Seçim kampanyası sırasında bunu gayet açık bir dille ifade etti. Ben de  birden fazla defa kendisinden bu konudaki olumlu görüşünü duydum. Bu konuyu kamusal alanda tartışmıyor ancak özel toplantılarda gündeme getiriyor.” 

Daha evvel ABD eski Başkanları Bill Clinton ve George W. Bush seçim kampanyalarında ABD Elçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarını belirtmişler ancak iktidara geldiklerinde bunu uygulamaktan kaçınmışlardı.  1995 yılında ABD Kongresi Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak onayladı ancak söz konusu durumu  uygulama yetkisi ABD Başkanı’nda.

Bugün İsrail’in iç hukukunda başkent Kudüs olarak tanımlanmasına rağmen yabancı devletlerin  büyükelçilikleri  Tel Aviv’de bulunuyor.