BM yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres oldu

BM Genel Sekreteri olarak seçilen Antonio Guterres resmen görevine başladı.

Dünya
13 Aralık 2016 Salı

Dünya milletleri temsilcileri  BM eski Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a veda ederken, koltuğu devir alan Portekiz’in eski Başbakanı Guterres yeni dönemde daha çok yardım, daha az bürokrasi sözü verdi. 

Pazartesi günü BM Genel Kurulunda düzenlenen törende yemin eden Guterres, dünyada barış ve refahı sağlamakla yükümlü 71 yıllık kurumun  dokuzuncu genel sekreteri oldu.  Geçtiğimiz ekim ayında oybirliği ile BM’nin en yüksek mevkiine seçilen 67 yaşındaki Guterres’in  Genel Kurul’da üye ülkelerin daimi temsilcilerinin sorularına cevap verirken rahatlığı ve konulara hakimliği dikkat çekti.  Portekiz Başbakanlığı dışında BM’de de önemli görevler almış olan Guterres 2005 ile 2015 yılları arasında BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak çalıştı. 

Yemin töreninden sonra 193 ülkenin daimi temsilcisine karşı bir konuşma da yapan Guterres, yeni dönemde BM kurumunun idari altyapısında değişiklikler yapacağını, merkezi otoritenin yetkilerini yerel birimlere paylaştırarak bürokrasiyi azaltmayı hedeflediğini belirtti.