İsrail’in Arap ordusu

Gerek siyasi gerek ailesel baskılara rağmen, gittikçe daha fazla İsrailli Arap, İsrail Ordusuna gönüllü asker olmak için başvuruyor.

Dünya
9 Aralık 2016 Cuma

İsrail’in Arap vatandaşlarına orduda askerlik yapmamaları için en büyük baskı Arap milletvekillerinden ve sosyal çevrelerinden geliyor. 

Kuzey İsrail’den 20 yaşındaki  Arap genç Yusuf Salutta, neden İsrail ordusuna yazıldığını şu sözlerle  açıklıyor: “Ben bu ülkede doğdum, ülkemi seviyorum, ve ona borcumu ödemek istiyorum.”

Yusuf Asker ve diğer Arap silah arkadaşları basının çok zor içine girebildiği elit  çöl öncü birliğinde görevli. 

Reuters’in haberine göre İsrail ordusunun Arap birliğinin çoğunluğunu Bedeviler  oluştururken, Arap askerlerin arasında 1948’de ülke kurulduğunda toprağını terk etmeyen Filistinliler ve Dürziler de var. 

İsrail ordusuna ait gerçek rakamlar hiçbir zaman açıklanmaz, ancak 175 bin kişilik olduğu sanılan askeri gücün içinde birkaç yüz Arap askerin olduğu sanılıyor. 

Arap asker Yusuf, basına ne mahalle baskısını ne de Arap milletvekillerinin söylediklerini dert etmediğini belirtti.  Arap birliğinin komutanı Albay Vecdi Sarhan birçok Arap vatandaşın İsrail toplumunda yükselebilmek için orduya yazıldıklarını belirtiyor. Vecdi Albay şöyle konuşuyor: “Bu ülkede askerlik yapmış olmak gerçekten İsrailli olmak demek, bu da toplumda entegrasyonu inanılmaz ölçüde kolaylaştırıyor.” 

İsrail’de askerlik yapmak birçok ülkede üniversite mezunu olmaya eşdeğer. Askerliğin Yahudi kadın ve erkeklere  mecburi olduğu ülkede üniversite eğitimi öncesi yapılan vatani hizmet, iş bulmaktan sosyal statüye  başarının anahtarı sayılıyor.