Yahudi ailenin İspanya müzesi ile mücadelesi

Yahudi aile, California mahkemesinde açtıkları davada 16 yıldır İspanya’da müzede olan dedelerine ait olduğunu iddia ettikleri tabloyu geri almaya çalışıyor.

Dünya
8 Aralık 2016 Perşembe

16 yıldır sonuçlanamayan davada kesin olan tek  gerçek, Yahudi  Lilly Cassiner ve kocasının 1939 yılında Nazi Almanya’sını terk etmek için, çıkış vizesi karşılığı değerli tabloyu arkalarında bıraktıkları. Söz konusu kanvas tuval üzerine yağlıboya Camille Pissarro’ya ait 1897 yılında yapılmış tablonun bugünkü değeri 30 milyon ABD doları.

Ressamın  zamanın Paris’in bir sokağını tuvale yansıttığı tablo, Almanya’da el konulduktan sonra farklı sanat simsarlarının elinden geçmiş ve son olarak 1993 yılında İspanya’nın Thyssen Bornemisza Müzesi tarafından satın alınmış ve sergiye konmuş.

Bugün hayatta olmayan Lilly Cassirer’in mirasçıları 2000 yılından beri tabloyu İspanya’daki müzeden almak için hukuk mücadelesi veriyorlar.

Söz konusu davanın oturumu geçtiğimiz pazartesi günü California Federal Mahkemesinde bir kez daha yapıldı.

Cassier’lerin avukatı David Boies, Nazilerin baskısı altında el değiştirmiş, çalınmış tabloyu İspanyol müzesinin satın almasının batıl

(Hukuken geçersiz) bir eylem olduğunu savunurken, İspanyol müzesinin avukatı Thaddeus J. Stauber, birden fazla kez  el değiştirmiş tabloyu müzenin satın almasını hüsniyetli, dolayısı ile  kanuni bir eylem olduğunu iddia ediyor.

 Ancak davanın en önemli noktası 1958 yılında Cassier ailesinin Alman hükümetinden savaşta kaybettikleri tablodan dolayı 13 bin dolar tazminat almış olmaları.

Müzenin avukatı bu durumun ailenin tablo üzerindeki haklarından vazgeçmiş olmaları olarak niteliyor.

Ancak Cassier’lerin avukatı Boies, ailenin söz konusu belgeyi imzaladığı tarihte tablonun kayıp olarak değerlendirildiğini, halbuki şimdi tablonun ortaya çıkması ile şartların değiştiğini belirtiyor.