Askerlik yap uzun yaşa

Dünya Sağlık Örgütü WHO ve İsrail’in TAUB Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, uzun süreli askerlik yapan kişilerin hayat tarzlarından dolayı daha az dolaşım, kalp ve damar hastalıklarına yakalandıklarını ortaya çıkardı.

Dünya
8 Aralık 2016 Perşembe

WHO’nun verilerine göre, askerliğin uzun sürdüğü İsrail’de erkeklerin ortalama yaşam süresi 81. Bu rakam yaşlıların uzun yaşadığı gelişmiş ülkelerde ortalama  77,7 iken dünya ortalaması ise 68,8. 

Söz konusu rakamlara göre İsrail 170 ülke arasında hayatın uzun olduğu ikinci  dünya  ülkesi.  En uzun yaşam açısından birinci sırada olan ülkeler ise  İzlanda, Singapur, İsviçre ve dünyanın en küçük ülkelerinden San Marino. 

TAUB’dan Prof. Alex Weinreb liderliğindeki bir ekip, 133 ülkenin ortalama ömür  istatistiklerini ve askerlik hizmeti ilişkisini inceledi.  Araştırma verilerine göre, uzun süreli askerlik hizmeti ortalama ömür beklentisine  en az üç yıl katıyor.

Dünyada erkeklerin en uzun yaşadığı dört ülkeden üçünde askerlik hizmeti mecburi. (İsrail, İsviçre ve Singapur)  Askerlik İsrail’de erkekler için üç, kadınlar için iki yıl sürüyor. Erkekler ordudaki birliklerine göre 40 yaşına kadar senede bir ay göreve çağrılabiliyor.