ABD Senatosu, İran’a yaptırımları 10 yıl daha uzattı

ABD Senatosunun yaptırımların 10 yıl daha uzatılması konusunda Temsilciler Meclisi’ne katılması, Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasını feshetmesi için elini güçlendirmiş oldu.

Dünya
7 Aralık 2016 Çarşamba

Amerikan Senatosu, İran’a yönelik yaptırımların uzatılması tasarısını 99’a karşılılık sıfır oyla onayladı. Söz konusu yaptırımların süresi 31 Aralık’ta bitiyordu. Geçtiğimiz ay ise, Temsilciler Meclisi yaptırımları genişletme kararını onaylamıştı.

Obama yönetiminin yaptırımların genişletilip genişletilmemesi ile ilgili tutumu belirsizdi. Obama, tasarıyı veto edeceğine dair bir sinyal vermemişti. Ancak tasarıyı veto etse bile, büyük ihtimalle tasarıdan yana olan çoğunluk Kongre’nin vetoyu geçersiz kılmasını önerecekti.

Obama’nın, İran ile yapılan nükleer anlaşma uyarınca altı büyük güçle yaptığı anlaşmalar bozulmadı.

İran’la varılan nükleer anlaşmanın kötü bir karar olduğunu söyleyen Trump anlaşmayı tekrar gözden geçireceğini belirtmiş, ancak açıkça feshedeceğini söylememişti.

Anlaşmayı feshetmeye karar vermesi durumunda, icra eylemleri dahil olmak üzere birkaç şekilde yapabilir, ancak yaptırımların uzatılması, ona daha basit bir yol sunmuş oluyor.

*******