İsrail’in kuzeyindeki şehirlerin belediye başkanları Yahudi-Arap işbirliği için çağrıda bulundu

Dünya
30 Kasım 2016 Çarşamba

İsrail’de müşterek toplum konusunda eğitim veren bir kurum olan Givat Haviva ve Yahudi ve Arap belediyelerinden iki belediye başkanı İsrail’i etkisi altına alan yangınların hemen ardından halka hitaben bir mektup yazarak, Yahudilerin ve Arapların nefrete ve karşılıklı suçlamalara yenilmeden işbirliğine devam etmesi çağrısında bulundu.

Meggido Belediye Başkanı Itzik Holevsky, Arapların yaşadığı Ma’aleh Iron’un Belediye Başkanı Mustafa Agabriya, Givat Haviva Direktörü Yaniv Sagee ve Barış için Yahudi-Arap Merkezi Direktörü Riad Kabha söz konusu mektubu imzalayan isimler oldu.

Mektupta şu ifade yer aldı: “Ramat Menashe’deki ormanların bir kısmı yanmış olabilir, ancak bu orman çevresinde yaşayan Yahudi ve Arapların arasındaki bağlantıyı, bağları yakamazsınız.”

UNESCO’nun Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı’nın bir parçası olan Ramat Menashe, Carmel Dağı ile Umm el-Fahm arasındaki Carmel bölgesinde yer alıyor.  Ma’aleh Iron konseyinin bölge komisyonu mektupta şehir sakinlerini yangının etkilediği Meggido’daki ‘ortaklarını’ desteklemeye çağırdı.  Mektupta imzası olanlar, “Eğer bu yangınlar kundaklama sonucu çıktıysa, sorumlu kesinlikle müşterek toplumumuzdan biri olamaz. Bu suçu işleyenler teröristtir ve yalnızca ormanlara değil, bölgedeki, Yahudi, Arap herkese karşı aynı şekilde suç işlemiştir” diye yazdı.

Belediye başkanları son iki yıldır Givat Haviva ile birlikte çalışarak, belediyeler arasında işbirliği ve bir arada var olmayı teşvik edici çalışmalara imza atıyor.