ARON ANGEL’I ANARKEN - 2 Tesadüfler zinciri başlıyor… Prof. HENRI PROST

Naim GÜLERYÜZ Kavram
30 Kasım 2016 Çarşamba

Eğitim yaşamı çok hareketli geçen Aron Angel tahsiline Ortaköy Musevi İlkokulunda başlayıp Musevi Lisesinde sürdürdü. Ancak son yıl aynı zamanda Galatasaray Lisesine de devam ederek 1932 yılında Musevi Lisesinden lise diplomasını ve Galatasaray’dan da bakaloryasını aldı. Giriş sınavını kazanarak Yüksek Mühendis Okuluna kaydoldu ve 1937'de, 21 yaşında mezun oldu.

Aron, mimarlık okumayı istiyordu. Bunun için, Paris’te Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olan bulunan ablasının yanına gitmesi kararlaştırıldı. Yaşamının hayırlı tesadüfleri o dönemde başladı.

Bir gün Galatasaray Lisesinin kapısı önünde, liseden coğrafya hocası olan Fransız Mr. Louat ile karşılaştı ve kendisine kararını anlattı.  Louat: “Bu ne güzel bir tesadüf! Atatürk’ün İstanbul’un nazım ve imar planını hazırlamak için davet ettiği dünyaca ünlü şehir planlama uzmanı Prof. Henri Prost’la birkaç gün önce Fransız Konsolosluğunda onuruna düzenlenen davette tanıştım. İstersen seni onunla tanıştırayım” dedi. Teklifi sevinçle kabul eden Aron Angel, ertesi gün Prost’un Taksim Talimhane’de Lamartine Caddesindeki evine gitti. Prost, Aron’a amacını sordu, onu dinledi ve telefon rehberinden aldığı Paris’te mevcut dört Mimarlık Fakültesinin adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını bir kâğıda yazıp Aron’a vererek onlarla temasa geçmesini ve seçimini yapmasını tavsiye etti.

Aron da hemen listeyi, ablasına yolladı. Ablası, bir hafta sonra, profesör arkadaşlarıyla görüşüp en iyi fakülteyi, Ecole Spéciale d’Architecture’ü seçtiğini ve kardeşini beklediğini bildirdi. 1937 yılı yazı biterken Aron Marsilya üzerinden Paris’e hareket etti.

 Okulun açılış günü bahçe çok kalabalık ve gürültülü idi. Daha sonra müdür muavini olduğunu öğrendiği bir zat bağırarak “Susun lütfen, Müdür Bey geliyor!” diye bağırdı. Gelen Rektör’ün kim olduğunu tahmin edersiniz? … Prof. Henri Prost!

Yazının 1. bölümü

 https://www.salom.com.tr/haber/101145

 

Kaynak: Naim A. Güleryüz’ün Aron Angel’le röportajı (Temmuz-Ağustos 2006)