Hamaslı imam ve İsrail baş hahamın ortak barış çağrısı

İspanya’daki dinler arası toplantıda Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan din adamları şiddeti kınamak ve karşılıklı saygı algısını yaymak için dini ayrılıklarını bir kenara bıraktı.

Kültür
30 Kasım 2016 Çarşamba

Estel Anahmias

19 Kasım’da İspanya’da, İsrail ve Filistin’den gelen onlarca haham, şeyh ve kilise lideri, dinler arası toplantılar gerçekleştirdiler. Toplantıların ardından yayınlanan açıklamada şiddet ve şiddete teşvik kınandı.

Aralarında uç görüşlü kimseler bulunmasına rağmen Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan katılımcılar, barışa katkıda bulunmak için var olan sorumluluklarının farkında olduklarını söyledi.

Hamas’ın askeri gücünün kurucularından olan eski Gazze imamı Şeyh Imad Al-Falouji ve Israil’in Aşkenaz Baş Hahamı David Lau, ‘Barış için Ortadoğu Dini Liderleri Zirvesi’nin katılımcılarıydı.

İmzalanan ortak beyannamede, İsrailli ve Filistinli dini liderlerin karşılıklı saygı, adalet ve güvenlik üzerine kurulu bir hayatı destekleme sorumluluğunun bilincinde oldukları ve mutlak barışın peşinde İspanya’da buluştukları vurgulandı.

Liderler Yahudilik, İslam ve Hıristiyanlığın insan hayatına verdikleri değeri ön plana çıkararak dini şiddeti yenmek için çalışmaya söz verdiler.

Yapılan açıklamada, “Tanrının adına gerçekleştirilen şiddet onun adına yapılan bir saygısızlık, inancın gerilemesi ve onun kullarına karşı işlenmiş bir suçtur. Çatışmaları çözmenin tek doğru yolu anlaşmaya varmaktır. Tahrikin, ötekinin inancını yanlış yorumlamanın ve çarpıtmanın durması için çağrıda bulunuyoruz. Kendimizi gelecek nesilleri karşılıklı saygıyı koruyacak bir şekilde yetiştirmeye adıyoruz” denildi.

Açıklamada aynı zamanda iki ırkın itibarlarını koruyarak var olma hakkını tanıdıklarını ve İsrail-Filistin çatışmasının sona ermesi için liderleri bu amaç uğruna çalışmaya sevk edecekleri belirtildi.

Zirve, eski bakan ve Mosaica Bir Arada Var Olma Grubu’nun başı Haham Michael Melchior’un aylar süren çalışmaları sayesinde gerçekleşti.

Şeriat bilgini Şeyh Raed Badir, Dünya Müslüman Konferansı’nın Genel Sekreteri Dr. Izzat Jaradat, Hamas Şura Birliği’nin eski üyesi Prof. Fakher Abu Awad, İslam Hareketi’nin güney kolunun başı Şeyh Hamad Abu Dabes, Gaza’da Şeriat hakimliği yapan Dr. Maher Khuder ve Filistin’in dini adalet sisteminin başı Dr. Mahmoud al-Habash toplantıdaki diğer Filistinli Müslüman liderlerdi.

Toplantıdaki Yahudi liderlerin arasında Ramat Gan Baş Hahamı Yaakov Ariel, Kiryat Ono Baş Hahamı Ratzon Arusi ve Or Yehuda Baş Hahamı Zion Cohen hazır bulundu.

Hıristiyan dünyasını temsilen kongreye Melkit Başpiskopos George Bakuni, Kudüs’ün Latin Piskoposu William Shomali, Lutheran Piskopos Munib Younan ve Yunan-Ortodoks Başpiskopos Timotheos Margaritis katıldı.