Yangınla gelen yeni yakınlaşma

İsrail Devlet Başkanı Rivlin, İsrail’de uzun süre kontrol altına alınamayan yangınlarla mücadelede desteği için teşekkür etmek amacıyla Cumhur-başkanı Erdoğan’ı aradı. İki lider, konuşmalarında olumlu mesajlar verdi.

Dünya
30 Kasım 2016 Çarşamba

“TÜRK PİLOTLAR  ÇOK İYİ İŞ ÇIKARDI”

  İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, yangınla mücadele eden Türk pilotlarla görüştüğünü belirterek, “Yaptıkları her şeyden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Çok iyi iş çıkardılar. Size de kalbimizden teşekkür ederiz” dedi.

“NORMALLEŞME BÜYÜK  ÖNEM TAŞIYOR”

  İkili, İsrail-Türkiye ilişkilerinin yenilenmesi konusunu da konuştu. Erdoğan, “İlişkilerin normalleştirilmesi büyük önem taşıyor” diyerek, iki ülkenin doğal gaz alanında birlikte çalışmaya devam edebileceğini belirtti.

“EZAN KONUSU  ELE ALINACAK”

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ezanla ilgili yasa tasarısını sorması üzerine Rivlin, “Konuşma ve din özgürlüğü meselelerinin tümünde olduğu gibi bu konu da hassasiyetle ele alınacaktır” diyerek güvence verdi.   

Görüşmeyi takip eden günlerde Rivlin, ezana bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısına karşı olduğunu belirtti.

   İsrail radyosunun haberine göre, Müslüman din adamlarıyla bir araya gelen İsrail Devlet Başkanı Rivlin, ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısına karşı olduğunu ve buna ihtiyaç olmadığını ifade etti. Rivlin’in “İsrail ibadet hürriyetine saygı gösteren bir devlettir ve ülkedeki tüm azınlıklar için din özgürlüğü ilkesine bağlıdır” dediği belirtildi.

 

Netanyahu, Abbas’ı arayarak yardımlar için teşekkür etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı arayarak yangınlara karşı göstermiş oldukları destek için teşekkür etti. Telefon konuşmasında, Netanyahu, Filistinlilerden temin edilen sekiz itfaiye aracı ve 40 itfaiyeci için minnet duyduğunu bildirdi.

Başbakan Netanyahu, Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde Yahudi-Arap işbirliğine dikkatleri çekerek, yangın yüzünden mağdur durumda olan İsraillilere evini açan Arapları takdir ettiğini sözlerine ekledi.

Filistin Yönetimi Yangın Servisinden sorumlu Yusuf Naser de, cumartesi günü İsrail tarafına geçerek yardımlarla ilgili görüşme yaptı. Neve İlan ve Rişon Letsiyon’daki itfaiye merkezlerini gezdi.

 

Reuven Rivlin’den  Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a teşekkür

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, İsrail genelinde yaşanan şiddetli yangınlara karşı Türkiye’nin desteği için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Rivlin ve Erdoğan, telefon görüşmesi sırasında İsrail ile Türkiye arasında gelişen ilişkileri de görüştü.

Rivlin, Erdoğan’a, yangınla mücadele eden Türk pilotlarla görüştüğünü ve onlara kişisel olarak yardımlarından dolayı teşekkür ettiğini aktardı. Rivlin, “Yaptıkları her şeyden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Çok iyi iş çıkardılar. Yangınlarla mücadelede bize yardım etmeye karar verdiğiniz için size de kalbimizden teşekkür ederiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Yangın çıktığını öğrendiğimde helikopterlerimizin ve ekiplerimizin yardıma gönderilmesi talebinde bulundum. Umuyorum ve dua ediyorum, pilotlarımızın görevleri mümkün olan en iyi sonuçla neticelenir” yanıtını verdi.

Erdoğan ve Rivlin yaptıkları görüşmede, son zamanlarda İsrail-Türkiye ilişkilerinin yenilenmesi konusunu da konuştu. Erdoğan, “Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi büyük önem taşıyor” diyerek, iki ülkenin doğal gaz alanında birlikte çalışmaya devam edebileceğini ve enerji bakanları arasındaki görüşmelerin meyve vereceğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, ezanın cami hoparlörlerinden okunmasını yasaklayan yasa tasarısı ile ilgili endişelerini dile getirdi. Rivlin, konuyla ilgili olarak, “Konuşma ve din özgürlüğü meselelerinin tümünde olduğu gibi bu konuda hassasiyetle ele alınacaktır” diyerek güvence verdi. Rivlin ayrıca, Gazze’de Hamas’ın elinde olan İsrail askerleri Oron Şaul ve Hadar Goldin’in naaşlarının iade edilmesi konusunda Erdoğan’dan yardım istedi.