İsrail’in Ankara Büyükelçisi Ankara’da

Altı yılın ardından İsrail’in Ankara büyükelçisi olarak görev alacak olan Eitan Na’eh, 1 Aralık Perşembe günü Ankara’ya geldi.

Karel VALANSİ Dünya
30 Kasım 2016 Çarşamba

İsrail’in yeni Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh, 15 Kasım’da büyükelçi olarak seçilmesinin ardından 1 Aralık Perşembe günü görev yeri olan Ankara’ya geldi.

2010 yılında, Gazze ablukasını kırmaya yönelik yola çıkan ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara ile birlikte Türkiye ile İsrail arasında başlayan diplomatik kriz sonucunda ilişkiler ikinci katip seviyesine indirilmişti. Altı yılın ardından bu sene haziran ayında iki ülke arasında yürütülen müzakerelerde mutabakata varılmış ve bu sayede ilişkilerin normalleşmesinin en önemli göstergesi olan büyükelçi atamaları beklenmeye başlanmıştı. 

15 Kasım’da toplanan İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komitesi, İsrail’in Ankara büyükelçisini belirledi. Londra büyükelçi yardımcılığı görevini yürüten ve 1993-1997 yılları arasında Türkiye’de görev yapmış olan Eitan Na’eh İsrail’in yeni Ankara Büyükelçisi seçildi. Ankara da bu açıklamanın hemen ardından, Tel Aviv’de görev yapacak ismi Kemal Ökem olarak açıkladı. 

İsrail'in Ankara için deneyimli bir diplomat olan ve Londra gibi önemli merkezde görev yapan Na’eh'i seçmesi, Türkiye'ye verdiği önemin ciddi bir göstergesi olarak tanımlanıyor. Daha önce Ankara ve Şikago’da görev yapmış olan eski Azerbaycan Büyükelçisi Eitan Na’eh Ankara’daki görevine 1 Aralık’ta baladı. Daha önce Türkiye’de görev aldığı için Türkçe de bilen Na’eh için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Na’eh’in bu görev için iyi bir seçim olduğuna dair en ufak bir şüphem yok,” demişti. Türkiye ise Tel Aviv Büyükelçiliğine Başbakan Danışmanı Kemal Ökem'i görevlendirdi. Normalleşme süreci devam ederken, büyükelçilerin atanmasıyla iki ülke diplomatik ilişkileri altı yılın ardından ilk defa en üst seviyeye ulaşmış oluyor.