Holokost Kurtulanı yaşlı kadın Avusturyalı seçmenleri nasıl uyardı

Avusturya’da kendini sadece Gertrude olarak tanıtan Auschwitz eski mahkumu yaşlı kadın, Avusturyalı seçmenlere çağrıda bulunarak, “Ben bunları yaşadım” dedi ve Norbert Hofer’in göçmenlik karşıtı, sağcı Özgürlük Partisi’ne oy vermemelerini istedi.

Dünya
29 Kasım 2016 Salı

Söz konusu video geçtiğimiz hafta  yapılması planlanan başkanlık seçimleri içindi. Ancak oy zarflarında yapılan bir yanlışlık sonucuyla seçimler ertelendi.

İnternette yayınlanan ve bir anda üç milyon kişi tarafından izlenen videoda Holokost kurtulanı Gertrude’un konuşmasını yaparken duygulandığı, gözlerinin yaşardığı dikkat çekiyor.

Yedioth Aharonot gazetesine göre, Viyana’da yaşayan emekli kadın videoda, Özgürlük Partisi’nin Avusturya’yı çok daha ırkçı bir yer yapabileceğini, dolayısı ile başkanlık seçimlerinde oyların Yeşiller Partisi’ne verilmesi gerektiğini belirtiyor. 

89 yaşındaki Gertrude’un en vurucu cümlesi ise şöyle: “Ben yedi yaşındayken bu ülkede iç savaşa şahit oldum. Ardından sokakta ilk defa ceset gördüm, son ceset görüşüm olmadı. Bu benim son göreceğim seçim ancak siz gençlerin önünde uzun bir yol var,  seçiminiz önemli.”

Yeşiller Partisi’nden  72 yaşındaki Van Der Bellen, 45 yaşındaki Özgürlük Partisinden radikal Norbert Hofer’i geçtiğimiz mayıs ayında yenilgiye uğratmasına rağmen, seçim sonucu  Seçim Kurulu tarafından idari yönetmeliklere uygun olmadığı gerekçesi ile iptal edilmişti.