Anne Frank’ın şiiri 150 bin dolara satıldı

2. Dünya Savaşı’nda Nazi kampında 15 yaşında ölen Anna Frank’ın sıra arkadaşına yazdığı şiir açık arttırmada 150 bin dolara satıldı.

Dünya
25 Kasım 2016 Cuma

Şiir’de Anne Frank, arkadaşına ‘seni acımasızca eleştirenlere en iyi cevap işini daha da iyi yapmaktır’ prensibini ifade eden bir öğüt veriyordu.

Söz konusu şiir, Frank’ın sıra arkadaşının kardeşi tarafından bir müzayede evine  satılmak üzere verildi.

İsmi Holokost’un Yahudi kurbanları ile özdeşmiş olan Anna Frank imzalı şiir, açık arttırmada belirlenen üst limitin neredeyse üç katı bir fiyatla; 140 bin Avroya ( 148,620 USD)  alıcı buldu. Bu rakama müzayede evinin komisyonları dahil değil. 

28 Mart 1942 tarihinde  yazılan 8 mısralık şiirin ilk dörtlüğü Hollanda Güzel Sözler Kitabı’ından alınmış, gerisi Anne Frank tarafından yazılmıştı. 2. Dünya Savaşı’nın efsanevi küçük günlükçüsü  bu satırları yazdığında 12 yaşında idi. Frank daha sonra Nazi işgal kuvvetlerinden kaçmak için Amsterdam’daki bir kanal evinin çatısında üç sene saklanacak ve yaşadıklarını ünlü günlüğüne kaydedecekti. 

2. Dünya Savaşı bitmeden kısa bir süre önce Nazi kampında difteriden ölen kızın yazdıkları   Holokost kurtulanı babası tarafından yayınlanmış ‘best seller’ olmuştu.